Pożywne dania z botwinką
Zdrowe, lekkie i pyszne! Urozmaicą codzienny jadłospis.
Pizza na warzywnym spodzie
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, listki odetnij, odłóż na bok. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Buraczki i kalafior zmiksuj w malakserze albo zetrzyj. Żółty ser zetrzyj, dodaj do warzyw. Wbij jajko. Wsyp słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (do smaku). Dobrze wymieszaj. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep masą warzywną. Piecz 25-30 minut w 190 st.
2. W tym czasie fetę utrzyj z jogurtem. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Piecz jeszcze 15 minut. Gotową pizzę posyp listkami botwinki.
Sałatka z pomarańczami
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, liście odetnij. Buraczki gotuj 40 minut w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. W tym czasie pomarańcze obierz, dokładnie usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ podziel na cząstki i pokrój je na połówki. Buraczki pokrój w kostkę. Jarmuż umyj, osusz, liście potnij w paseczki.
2. Miód utrzyj z sokiem z cytryny i musztardą. Wlej oliwę. Ubij gęsty sos. Przypraw go solą oraz pieprzem. Buraczki oraz listki jarmużu wymieszaj z pomarańczami, pestkami dyni oraz słonecznika i żurawiną. Polej sosem i posyp pokruszonym serem. Lekko przemieszaj.
Miks z jabłkiem i orzechami
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, liście odetnij, odłóż na bok. Buraczki oczyść, gotuj ok. 30 minut w posolonej wodzie. Odcedź, odłóż do wystudzenia. W tym czasie orzechy grubo posiekaj. Liście botwinki potnij na kawałeczki. Zimne buraczki odcedź, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, potnij na cząstki. Usuń środek z pestkami, miąższ pokrój na kawałeczki. Od razu skrop je sokiem z cytryny.
2. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej olej. Sos ubij trzepaczką. Składniki w salaterce polej sosem. Przemieszaj.
Jarskie burgery
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, odetnij listki, buraczki i gałązki ugotuj. Wyjmij. Wystudź, grubo zetrzyj. Kaszę ugotuj według przepisu. Przestudź. Słonecznik zrumień. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj. Fasolę osącz, lekko rozgnieć.
2. Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do miseczki. Dodaj przyprawy, olej i mąkę. Wyrób masę. Uformuj z niej 8 burgerów. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez 40 minut w temp. 200 st. W połowie czasu pieczenia odwróć.