Reklama

Reklama

Pożywne dania z botwinką

Zdrowe, lekkie i pyszne! Urozmaicą codzienny jadłospis.

Pizza na warzywnym spodzie

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mały kalafior
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • 40 dag fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Botwinkę oczyść, listki odetnij, odłóż na bok. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Buraczki i kalafior zmiksuj w malakserze albo zetrzyj. Żółty ser zetrzyj, dodaj do warzyw. Wbij jajko. Wsyp słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (do smaku). Dobrze wymieszaj. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep masą warzywną. Piecz 25-30 minut w 190 st. 

2. W tym czasie fetę utrzyj z jogurtem. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Piecz jeszcze 15 minut. Gotową pizzę posyp listkami botwinki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje