Pożywne dania z botwinką
Zdrowe, lekkie i pyszne! Urozmaicą codzienny jadłospis.

Pizza na warzywnym spodzie
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 mały kalafior
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajko
- 40 dag fety
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, listki odetnij, odłóż na bok. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Buraczki i kalafior zmiksuj w malakserze albo zetrzyj. Żółty ser zetrzyj, dodaj do warzyw. Wbij jajko. Wsyp słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (do smaku). Dobrze wymieszaj. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep masą warzywną. Piecz 25-30 minut w 190 st. 2. W tym czasie fetę utrzyj z jogurtem. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Piecz jeszcze 15 minut. Gotową pizzę posyp listkami botwinki.

Sałatka z pomarańczami
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 2 pomarańcze
- po 4 łyżki żurawiny oraz pestek dyni i słonecznika
- 20 dag sera pleśniowego
- 1 op. jarmużu
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, liście odetnij. Buraczki gotuj 40 minut w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. W tym czasie pomarańcze obierz, dokładnie usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ podziel na cząstki i pokrój je na połówki. Buraczki pokrój w kostkę. Jarmuż umyj, osusz, liście potnij w paseczki. 2. Miód utrzyj z sokiem z cytryny i musztardą. Wlej oliwę. Ubij gęsty sos. Przypraw go solą oraz pieprzem. Buraczki oraz listki jarmużu wymieszaj z pomarańczami, pestkami dyni oraz słonecznika i żurawiną. Polej sosem i posyp pokruszonym serem. Lekko przemieszaj.

Miks z jabłkiem i orzechami
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek białego octu winnego
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, liście odetnij, odłóż na bok. Buraczki oczyść, gotuj ok. 30 minut w posolonej wodzie. Odcedź, odłóż do wystudzenia. W tym czasie orzechy grubo posiekaj. Liście botwinki potnij na kawałeczki. Zimne buraczki odcedź, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, potnij na cząstki. Usuń środek z pestkami, miąższ pokrój na kawałeczki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. 2. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej olej. Sos ubij trzepaczką. Składniki w salaterce polej sosem. Przemieszaj.

Jarskie burgery
Składniki
- 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- 2/3 szkl. kaszy jaglanej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 czerwone cebule
- 7 łyżek pestek słonecznika
- 4 łyżki mąki żytniej razowej
- 1/2 szkl. oleju
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (ok. 4 cm) świeżego imbiru
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
1. Botwinkę oczyść, odetnij listki, buraczki i gałązki ugotuj. Wyjmij. Wystudź, grubo zetrzyj. Kaszę ugotuj według przepisu. Przestudź. Słonecznik zrumień. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj. Fasolę osącz, lekko rozgnieć. 2. Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do miseczki. Dodaj przyprawy, olej i mąkę. Wyrób masę. Uformuj z niej 8 burgerów. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez 40 minut w temp. 200 st. W połowie czasu pieczenia odwróć.