Pożywne jajka w koszyczkach z boczku
Banalne jajka z bekonem podane w niebanalnej formie. Jeśli lubicie tradycyjne śniadania, to ta propozycja sprawdzi się idealnie. Sposób przygotowania sprawi, że to, wydawałoby się, zwyczajne danie nabierze odświętnego charakteru.
Sposób przygotowania:
Zacznij od włączenia piekarnika na 200°C.
Wgłębienia formy na muffiny posmaruj olejem, każde wyłóż plasterkami bekonu i wybij do niego jajko. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
Po wyjęciu obkrój nożem koszyczki i wyjmij na talerz. Podawaj z solą, pieprzem, pieczywem i zieleniną.
Danie możesz urozmaicić, wkładając na dno każdego koszyczka plaster pomidora świeżego lub suszonego z oleju.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia afrodyzjaków":