Reklama

Reklama

Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

Zdrowe i smaczne propozycje na obiad lub kolację.

Sałatka z brokułem

Składniki

  • brokuł
  • sól
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • cukier
  • wędzona papryka
  • garść prażonej cebuli

Sposób przygotowania

1. Brokuł podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie opłucz, odkrój ogonki i przekrój na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wszystkie warzywa i orzechy wymieszaj. 

2. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj majonez, sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje