Reklama

Reklama

Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

Zdrowe i smaczne propozycje na obiad lub kolację.

Sałatka z brokułem

Składniki

  • brokuł
  • sól
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • cukier
  • wędzona papryka
  • garść prażonej cebuli

Sposób przygotowania

1. Brokuł podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie opłucz, odkrój ogonki i przekrój na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wszystkie warzywa i orzechy wymieszaj. 

2. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj majonez, sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną. 

Dynia pieczona

Składniki

  • 4 małe dynie hokkaido
  • sól
  • olej
  • 2 cebule
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • ok. 1,5 szklanki bulionu
  • pieprz
  • cukier
  • 1/2 piersi kurczaka
  • słodka i ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania

1. Dynie wydrąż i posól. Miąższ posiekaj. Zrumień pokrojoną cebulę, dodaj posiekaną kapustę i miąższ z dyni. Zalej bulionem, wsyp sól, pieprz i cukier. Duś. 

2. Kurczaka pokrój na filety. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, odstaw na pół godziny do lodówki. Zrumień na oleju. Przykryj i duś 10 minut. Potnij na paski, dodaj do kapusty. Wypełnij dynię farszem, przykryj i piecz w temp. 180°C ok. 40 minut, aż dynia zmięknie. 

Reklama

Wątróbka z orzechami na gorąco

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag wątróbki
  • szklanka mąki
  • olej
  • sól
  • sałata włoska
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • garść świeżej bazylii
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki miodu

Sposób przygotowania

1. Wątróbkę opłucz, oczyść, pokrój, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso z każdej strony. Przykryj pokrywką. Posól po zdjęciu z patelni. Sałatę obierz z liści. Opłucz i osusz w ściereczce. Porwij. 

2. Oliwę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wątróbkę podgrzej tuż przed podaniem. Ułóż na sałacie. Zalej sosem i ozdób listkami świeżej bazylii. Posiekane orzechy włoskie upraż. Dodaj masło, miód, sól. Smaż chwilę. Polej sałatkę. 

Wieprzowina po chińsku

Składniki

  • 40 dag makaronu chow mein
  • sól
  • 50 dag polędwiczki wieprzowej
  • pieprz
  • olej
  • łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • cebula
  • czerwona i żółta papryka
  • por
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pęczek szczypiorku
  • pierożki chińskie

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj. Mięso pokrój, przypraw. W woku rozgrzej olej, dodaj starty na tarce imbir,przeciśnięty czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Dodaj posiekaną cebulę, papryki i por. Smaż. 

2. Wyjmij warzywa. Dolej olej i zrumień mięso. Wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, wodę i cukier trzcinowy. Do mięsa włóż z powrotem warzywa i zalej sosem. Smaż 5 minut. Dodaj makaron i wymieszaj. Możesz zagęścić mąką ziemniaczaną. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z usmażonymi pierożkami.   

Indyk zawijany w bekon

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 80 dag piersi z indyka
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • mięta
  • rozmaryn
  • tymianek
  • 20 dag plastrów wędzonego bekonu
  • 1/2 szklanki wina
  • 2 łyżki masła
  • brzoskwinia

Sposób przygotowania

1. Marchewki, pietruszki, seler i cebulę zalej wodą. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj wywar. Mięso opłucz, osusz, podziel na mniejsze części. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miętą, rozmarynem i tymiankiem. 

2. Posmaruj mięso marynatą i odstaw na noc do lodówki. Każdy kawałek indyka zawiń w plaster bekonu, zepnij wykałaczkami. Wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno wlej wywar warzywny i wino. Dodaj masło i pokrojoną brzoskwinię. Piecz 35 minut w temp. 180°C. 

Łosoś na szpinaku z pomidorami

Składniki

  • 70 dag łososia
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • łyżka masła
  • 50 dag szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 2 pomidory
  • olej
  • łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania

1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i oregano. Chłodź 2 godziny. Roztop masło, dodaj szpinak, duś kilka minut. 

2. Dodaj posiekany w plasterki czosnek, sól, pieprz i śmietanę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Duś kilka minut. Szpinak z pomidorami ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Na wierzchu połóż kawałki łososia. Posyp koperkiem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

Roladki z kapusty włoskiej

Składniki

  • włoska kapusta
  • 3/4 szklanki soczewicy
  • sól
  • olej
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka w proszku
  • 1,5 l wody lub bulionu
  • łyżka masła
  • szklanka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

1. Kapustę zagotuj, obierz z liści. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Zrumień posiekaną cebulę i starte na tarce marchewki. Dodaj starte pieczarki. Przypraw solą, pieprzem, kurkumą i papryką w proszku. Dodaj do soczewicy, wymieszaj. 

2. Farsz zawijaj w liście kapusty. Kilka ułóż w garnku. Zalej wodą lub bulionem. Dodaj masło, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Duś 20 minut. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy