Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia
Zdrowe i smaczne propozycje na obiad lub kolację.
Sałatka z brokułem
Sposób przygotowania
1. Brokuł podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie opłucz, odkrój ogonki i przekrój na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wszystkie warzywa i orzechy wymieszaj.
2. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj majonez, sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną.
Dynia pieczona
Sposób przygotowania
1. Dynie wydrąż i posól. Miąższ posiekaj. Zrumień pokrojoną cebulę, dodaj posiekaną kapustę i miąższ z dyni. Zalej bulionem, wsyp sól, pieprz i cukier. Duś.
2. Kurczaka pokrój na filety. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, odstaw na pół godziny do lodówki. Zrumień na oleju. Przykryj i duś 10 minut. Potnij na paski, dodaj do kapusty. Wypełnij dynię farszem, przykryj i piecz w temp. 180°C ok. 40 minut, aż dynia zmięknie.
Wątróbka z orzechami na gorąco
Sposób przygotowania
1. Wątróbkę opłucz, oczyść, pokrój, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso z każdej strony. Przykryj pokrywką. Posól po zdjęciu z patelni. Sałatę obierz z liści. Opłucz i osusz w ściereczce. Porwij.
2. Oliwę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wątróbkę podgrzej tuż przed podaniem. Ułóż na sałacie. Zalej sosem i ozdób listkami świeżej bazylii. Posiekane orzechy włoskie upraż. Dodaj masło, miód, sól. Smaż chwilę. Polej sałatkę.
Wieprzowina po chińsku
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj. Mięso pokrój, przypraw. W woku rozgrzej olej, dodaj starty na tarce imbir,przeciśnięty czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Dodaj posiekaną cebulę, papryki i por. Smaż.
2. Wyjmij warzywa. Dolej olej i zrumień mięso. Wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, wodę i cukier trzcinowy. Do mięsa włóż z powrotem warzywa i zalej sosem. Smaż 5 minut. Dodaj makaron i wymieszaj. Możesz zagęścić mąką ziemniaczaną. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z usmażonymi pierożkami.
Indyk zawijany w bekon
Sposób przygotowania
1. Marchewki, pietruszki, seler i cebulę zalej wodą. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj wywar. Mięso opłucz, osusz, podziel na mniejsze części. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miętą, rozmarynem i tymiankiem.
2. Posmaruj mięso marynatą i odstaw na noc do lodówki. Każdy kawałek indyka zawiń w plaster bekonu, zepnij wykałaczkami. Wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno wlej wywar warzywny i wino. Dodaj masło i pokrojoną brzoskwinię. Piecz 35 minut w temp. 180°C.
Łosoś na szpinaku z pomidorami
Sposób przygotowania
1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i oregano. Chłodź 2 godziny. Roztop masło, dodaj szpinak, duś kilka minut.
2. Dodaj posiekany w plasterki czosnek, sól, pieprz i śmietanę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Duś kilka minut. Szpinak z pomidorami ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Na wierzchu połóż kawałki łososia. Posyp koperkiem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Roladki z kapusty włoskiej
Sposób przygotowania
1. Kapustę zagotuj, obierz z liści. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Zrumień posiekaną cebulę i starte na tarce marchewki. Dodaj starte pieczarki. Przypraw solą, pieprzem, kurkumą i papryką w proszku. Dodaj do soczewicy, wymieszaj.
2. Farsz zawijaj w liście kapusty. Kilka ułóż w garnku. Zalej wodą lub bulionem. Dodaj masło, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Duś 20 minut.