Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia
Zdrowe i smaczne propozycje na obiad lub kolację.

Sałatka z brokułem
Składniki
- brokuł
- sól
- pęczek rzodkiewek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 garści orzechów laskowych
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- cukier
- wędzona papryka
- garść prażonej cebuli
Sposób przygotowania
1. Brokuł podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie opłucz, odkrój ogonki i przekrój na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wszystkie warzywa i orzechy wymieszaj. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj majonez, sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną.

Dynia pieczona
Składniki
- 4 małe dynie hokkaido
- sól
- olej
- 2 cebule
- 50 dag kapusty kiszonej
- ok. 1,5 szklanki bulionu
- pieprz
- cukier
- 1/2 piersi kurczaka
- słodka i ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Dynie wydrąż i posól. Miąższ posiekaj. Zrumień pokrojoną cebulę, dodaj posiekaną kapustę i miąższ z dyni. Zalej bulionem, wsyp sól, pieprz i cukier. Duś. 2. Kurczaka pokrój na filety. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, odstaw na pół godziny do lodówki. Zrumień na oleju. Przykryj i duś 10 minut. Potnij na paski, dodaj do kapusty. Wypełnij dynię farszem, przykryj i piecz w temp. 180°C ok. 40 minut, aż dynia zmięknie.

Wątróbka z orzechami na gorąco
Składniki
- 60 dag wątróbki
- szklanka mąki
- olej
- sól
- sałata włoska
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- pieprz
- łyżeczka cukru
- garść świeżej bazylii
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- łyżka masła
- 1,5 łyżki miodu
Sposób przygotowania
1. Wątróbkę opłucz, oczyść, pokrój, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso z każdej strony. Przykryj pokrywką. Posól po zdjęciu z patelni. Sałatę obierz z liści. Opłucz i osusz w ściereczce. Porwij. 2. Oliwę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wątróbkę podgrzej tuż przed podaniem. Ułóż na sałacie. Zalej sosem i ozdób listkami świeżej bazylii. Posiekane orzechy włoskie upraż. Dodaj masło, miód, sól. Smaż chwilę. Polej sałatkę.

Wieprzowina po chińsku
Składniki
- 40 dag makaronu chow mein
- sól
- 50 dag polędwiczki wieprzowej
- pieprz
- olej
- łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- por
- 3 łyżki octu ryżowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- pęczek szczypiorku
- pierożki chińskie
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj. Mięso pokrój, przypraw. W woku rozgrzej olej, dodaj starty na tarce imbir,przeciśnięty czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Dodaj posiekaną cebulę, papryki i por. Smaż. 2. Wyjmij warzywa. Dolej olej i zrumień mięso. Wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, wodę i cukier trzcinowy. Do mięsa włóż z powrotem warzywa i zalej sosem. Smaż 5 minut. Dodaj makaron i wymieszaj. Możesz zagęścić mąką ziemniaczaną. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z usmażonymi pierożkami.

Indyk zawijany w bekon
Składniki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- cebula
- sól
- pieprz
- 80 dag piersi z indyka
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- mięta
- rozmaryn
- tymianek
- 20 dag plastrów wędzonego bekonu
- 1/2 szklanki wina
- 2 łyżki masła
- brzoskwinia
Sposób przygotowania
1. Marchewki, pietruszki, seler i cebulę zalej wodą. Przypraw solą i pieprzem. Ugotuj wywar. Mięso opłucz, osusz, podziel na mniejsze części. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miętą, rozmarynem i tymiankiem. 2. Posmaruj mięso marynatą i odstaw na noc do lodówki. Każdy kawałek indyka zawiń w plaster bekonu, zepnij wykałaczkami. Wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno wlej wywar warzywny i wino. Dodaj masło i pokrojoną brzoskwinię. Piecz 35 minut w temp. 180°C.

Łosoś na szpinaku z pomidorami
Składniki
- 70 dag łososia
- sok z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- oregano
- łyżka masła
- 50 dag szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- łyżka śmietany 18 proc.
- 2 pomidory
- olej
- łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania
1. Łososia pokrój, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i oregano. Chłodź 2 godziny. Roztop masło, dodaj szpinak, duś kilka minut. 2. Dodaj posiekany w plasterki czosnek, sól, pieprz i śmietanę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Duś kilka minut. Szpinak z pomidorami ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Na wierzchu połóż kawałki łososia. Posyp koperkiem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

Roladki z kapusty włoskiej
Składniki
- włoska kapusta
- 3/4 szklanki soczewicy
- sól
- olej
- cebula
- 2 marchewki
- 30 dag pieczarek
- pieprz
- kurkuma
- papryka w proszku
- 1,5 l wody lub bulionu
- łyżka masła
- szklanka przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania
1. Kapustę zagotuj, obierz z liści. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Zrumień posiekaną cebulę i starte na tarce marchewki. Dodaj starte pieczarki. Przypraw solą, pieprzem, kurkumą i papryką w proszku. Dodaj do soczewicy, wymieszaj. 2. Farsz zawijaj w liście kapusty. Kilka ułóż w garnku. Zalej wodą lub bulionem. Dodaj masło, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Duś 20 minut.