Reklama

Reklama

Pożywny grzybowy quiche

Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć kruche ciasto.

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 proc.

Farsz:

Reklama

  • 1/2 kg grzybów (podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki etc.)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 50 g sera gouda
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Grzyby oczyść, obierz, pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię, by odparować wodę. Po chwili dodaj masło i posiekaną cebulę. Duś ok. 25 minut. Poczekaj aż ostygną i połącz z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku przyprawami, posyp połową posiekanej natki pietruszki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj je widelcem i posyp startym serem. Na ser wyłóż farsz grzybowy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama