Pożywny grzybowy quiche
Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć kruche ciasto.
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżka śmietany 18 proc.
Farsz:
- 1/2 kg grzybów (podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki etc.)
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ziół prowansalskich
- sól morska
- czarny pieprz
- 3 jajka
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 50 g sera gouda
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Grzyby oczyść, obierz, pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię, by odparować wodę. Po chwili dodaj masło i posiekaną cebulę. Duś ok. 25 minut. Poczekaj aż ostygną i połącz z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku przyprawami, posyp połową posiekanej natki pietruszki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj je widelcem i posyp startym serem. Na ser wyłóż farsz grzybowy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut