Pożywny i zdrowy zestaw śniadaniowy
Czas ok. 10 min; porcja – 240 kcal.
1. Bułki (z makiem, dynią słonecznikiem lub innymi ziarnami) przekrój na połówki. Plasterki szynki wykrój tak, by nie wystawały poza bułki (najlepiej kup wędlinę w okrągłych plasterkach).
2. Biały ser typu włoskiego (np. capri lub sorento) pokrój w niezbyt cienkie plasterki, oprósz solą oraz mieloną słodką papryką.
3. Pół ogórka sałatkowego umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, pokrój wzdłuż na ćwiartki. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym oraz oczyść z pestek kolorowe papryki. Miąższ przygotowanych papryk pokrój w podłużne paseczki.
4. Przekrojone bułki posmaruj masłem, obłóż plasterkami szynki oraz doprawionego serka. Owiń w papier lub umieść w dużych papilotkach. W kawałki folii aluminiowej pozawijaj ćwiartki ogórka oraz papryki. Spakuj do szkoły.