Reklama

Reklama

Prawdziwa włoska carbonara

Jedliście carbonarę ze śmietaną? Zapomnijcie o niej! W tej wersji będzie jeszcze lepiej smakować.

Składniki

  • 75 g makaronu spaghetti
  • 1 jajko
  • 50 g boczku (najlepiej pancetty) pokrojonego w kostkę
  • ząbek czosnku
  • 15 g startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:

Ugotuj makaron ugotować al dente. Jajko sparz wrzątkiem i roztrzep z solą i pieprzem.

Na patelnię wrzuć boczek, podsmaż na niewielkim ogniu aż lekko się zrumieni, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę razem. Wrzuć odcedzony makaron i wymieszaj.

Odstaw z ognia, dodaj połowę startego sera i wymieszaj. Potem polej jajkiem i wymieszaj energicznie - tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę, ale utworzyły kremowy sos.

Przełóż na talerz i posyp resztą sera.

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje