Prawdziwa włoska carbonara

Jedliście carbonarę ze śmietaną? Zapomnijcie o niej! W tej wersji będzie jeszcze lepiej smakować.

Carbonara; zdj. ilustracyjne
Carbonara; zdj. ilustracyjnePicsel123RF/PICSEL

Sposób wykonania:

Ugotuj makaron ugotować al dente. Jajko sparz wrzątkiem i roztrzep z solą i pieprzem.

Na patelnię wrzuć boczek, podsmaż na niewielkim ogniu aż lekko się zrumieni, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę razem. Wrzuć odcedzony makaron i wymieszaj.

Odstaw z ognia, dodaj połowę startego sera i wymieszaj. Potem polej jajkiem i wymieszaj energicznie - tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę, ale utworzyły kremowy sos.

Przełóż na talerz i posyp resztą sera.

* * *

Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas