Prawdziwa włoska carbonara
Jedliście carbonarę ze śmietaną? Zapomnijcie o niej! W tej wersji będzie jeszcze lepiej smakować.

Składniki
- 75 g makaronu spaghetti
- 1 jajko
- 50 g boczku (najlepiej pancetty) pokrojonego w kostkę
- ząbek czosnku
- 15 g startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania:Ugotuj makaron ugotować al dente. Jajko sparz wrzątkiem i roztrzep z solą i pieprzem.
Na patelnię wrzuć boczek, podsmaż na niewielkim ogniu aż lekko się zrumieni, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę razem. Wrzuć odcedzony makaron i wymieszaj.
Odstaw z ognia, dodaj połowę startego sera i wymieszaj. Potem polej jajkiem i wymieszaj energicznie - tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę, ale utworzyły kremowy sos.
Przełóż na talerz i posyp resztą sera.
* * *Zobacz więcej: