Produkty o najdłuższej przydatności do spożycia
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych na całym świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności. Niestety, wielu z nas ma nawyk kupowania niepotrzebnej ilości jedzenia, która, przechowywana w nieodpowiednich warunkach, szybko się psuje. Poza tym często mamy tendencję do robienia zapasów, które w domowych spiżarniach mogą przeleżeć wiele lat. Jednak w pierwszej kolejności sięgamy po produkty kupione stosunkowo niedawno, a te, które zgromadziliśmy wcześniej, już przeterminowane, trafiają do kosza. Okazuje się, że niektóre artykuły spożywcze są trwałe przez kilka lat. Które produkty mają najdłuższe terminy przydatności do spożycia? Przekonajmy się.
Data ważności
Na zakupach warto zwracać baczną uwagę na skład produktów, a w szczególności informacje o alergenach i konserwantach. Poza tym na każdym opakowaniu widnieje data opatrzona adnotacją: "należy spożyć przed" albo "data przydatności do spożycia". Pierwszy z nich oznacza, że po upłynięciu daty produkt jest przydatny do spożycia, ale nie ma gwarancji, że zachowa swoje właściwości (np. smak, zapach, konsystencję). Natomiast druga adnotacja oznacza, że po osiągniętym terminie produkt trzeba wyrzucić.
Jak przechowywać produkty spożywcze?
Produktom spożywczym znajdującym się w domowej spiżarni, należy zapewnić odpowiednie warunki. Dzięki nim jedzenie nie będzie się psuć. Najważniejsze, aby miejsce było ciemne i nie narażone na działanie promieni słonecznych. Dodatkowym zagrożeniem jest wilgoć, która sprzyja namnażaniu się bakterii oraz zmianie właściwości fizycznych np. mąki, soli czy cukru. Gdzie zatem trzymać produkty spożywcze? Dobrym pomysłem jest zamknięta szafka w kuchni albo ogrzewana piwnica. Zakupione produkty spożywcze powinny być przechowywane w oryginalnym opakowaniu, jednak rzeczy sypkie, takie jak mąki, sól, cukier czy zioła, warto przesypać do szczelnych plastikowych bądź szklanych opakowań. Ich użycie zminimalizuje pojawienie się szkodników, takich jak np. mole spożywcze.
Jakie produkty spożywcze mają długi termin przydatności do spożycia?
Wszystkie produkty spożywcze mają na opakowaniach informację o dacie przydatności do spożycia. Niektóre można spożywać nawet po kilku latach od zakupu, dlatego to właśnie ich nie powinno zabraknąć w naszych spiżarniach.
Ryż
Suchy biały ryż, pakowany w małych woreczkach czy też w papierowych torbach, ma bardzo długi termin do spożycia. Nawet ugotowanie go po wielu latach nie sprawia, że traci swoje właściwości, takie jak smak i zapach. Warto pamiętać, aby trzymać go w suchym miejscu, gdyż w przeciwnym razie szybko pochłonie wilgoć i nie będzie nadawał się do spożycia. Trzeba wiedzieć, że inne rodzaje ryżu, taki jak np. brązowy ma krótszą trwałość niż jego biały odpowiednik.
Makaron
Makaron kupiony w sklepach ma bardzo długą przydatność do spożycia. Na opakowaniach termin ważności przekracza dwa lata od terminu produkcji. Natomiast domowy makaron ma krótszą trwałość. Jeśli jest dobrze wysuszony i zamknięty w szczelnym pojemniku, jest przydatny nawet przez pół roku. Gdy po obiedzie pozostał ugotowany makaron, nie warto go mrozić, ale może być trzymany w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni.
Mleko
Mleko UHT w kartonach najczęściej ma przydatność do spożycia wynoszącą kilka miesięcy. Nie trzeba trzymać go w lodówce, o ile wcześniej nie było otwierane. W warunkach chłodniczych rozpoczęty karton mleka nie zepsuje się nawet przez kilkanaście dni . Oczywiście, trwalsze jest mleko w proszku, które nadaje się do spożycia przez rok.
Suszone warzywa
Popularne warzywa strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca, groch czy soczewica, najczęściej dostępne są w wersji wysuszonej. Tak przygotowane produkty mają nawet dwuletni termin ważności do spożycia, nie tracąc przy tym swoich prozdrowotnych właściwości. Kupując je, warto przesypać je od razu do słoików albo plastikowych pojemników, pamiętając o szczelnym zamknięciu.
Sól
Sól kuchenna jest podstawową przyprawą, której nie może zabraknąć w żadnym domu. Choć na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia, nie ma powodu, by po tym czasie straciła swoje właściwości. Warto pamiętać, że sól jest naturalnym konserwantem, choć nie wolno jej nadużywać na co dzień.