Reklama

Reklama

Produkty spożywcze, które pozwolą przetrwać grypę i przeziębienie

Pierwsze miesiące roku to doskonały czas na rozwój wszelkiego rodzaju gryp i przeziębień. Każdego dnia jesteśmy narażeni na infekcje, szczególnie kiedy pogoda nie pozwala jednoznacznie określić wytycznych dotyczących ubioru. Jeżeli jednak organizm w końcu odmawia posłuszeństwa i poddaje się przeziębieniu, warto postawić wówczas na sprawdzone produkty spożywcze i dania, które pozwolą przetrwać ten ciężki czas.

O tym, jak fatalnie na organizm człowieka a także samopoczucie wpływa przeziębienie nie trzeba nikomu przypominać. W tym czasie nie mamy siły na proste czynności i najchętniej zaszylibyśmy się pod kołdrą z kubkiem gorącej herbaty. Aby jednak nieco umilić sobie ten ciężki czas warto wspomóc się nie tylko lekami ale także odpowiednią dietą. Podczas choroby można spożywać produkty rozgrzewające, posiadające witaminę C czy też zmniejszające stany zapalne. Z pomocą w tym przypadku nadchodzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” proponując wyroby polskiego pochodzenia i najwyższej jakości.

Użyj miodu

Reklama

Ból gardła nie raz uprzykrzył życie w trakcie choroby. Wówczas mamy problemy z przełykaniem, mówieniem a niektóre potrawy sprawiają, że ból narasta. W tym wypadku doskonale sprawdzi się bogaty w składniki odżywcze miód. To właśnie on powleka zainfekowane gardło warstwą ochronną a także działa bakteriobójczo. Można go dodawać do herbaty, owsianki lub zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczka.

Dodaj imbir

Imbir to produkt, który stosowany jest zarówno w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego korzeń zawiera nieocenione substancje lecznicze. Przygotowane na bazie imbiru napoje, olejki, syropy, napary posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a także łagodzące przypadłości związane ze stanem zapalnym dróg oddechowych. W składzie produktu znajdują się seskwiterpeny, które działają wirusobójczo, bakteriobójczo oraz grzybobójczo.

Jedz cytrusy

Bez dwóch zdań w trakcie przeziębienie należy stawiać na owoce, cytrusy. Posiadają one bowiem tak pożądaną w trakcie choroby witaminę C. Dzika róża, malina, aronia, czarny bez, jagody goji, porzeczka, cytrusy to naturalne sposoby na uzupełnienie pewnych niedoborów. W okresie zimowym można spożywać mrożone owoce, jak również naturalne soki. Na koniec nie wolno zapomnieć także o natce pietruszki i czerwonej papryce.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje