Reklama

Reklama

Produkty spożywcze, które pozwolą przetrwać grypę i przeziębienie

Pierwsze miesiące roku to doskonały czas na rozwój wszelkiego rodzaju gryp i przeziębień. Każdego dnia jesteśmy narażeni na infekcje, szczególnie kiedy pogoda nie pozwala jednoznacznie określić wytycznych dotyczących ubioru. Jeżeli jednak organizm w końcu odmawia posłuszeństwa i poddaje się przeziębieniu, warto postawić wówczas na sprawdzone produkty spożywcze i dania, które pozwolą przetrwać ten ciężki czas.

O tym, jak fatalnie na organizm człowieka a także samopoczucie wpływa przeziębienie nie trzeba nikomu przypominać. W tym czasie nie mamy siły na proste czynności i najchętniej zaszylibyśmy się pod kołdrą z kubkiem gorącej herbaty. Aby jednak nieco umilić sobie ten ciężki czas warto wspomóc się nie tylko lekami ale także odpowiednią dietą. Podczas choroby można spożywać produkty rozgrzewające, posiadające witaminę C czy też zmniejszające stany zapalne. Z pomocą w tym przypadku nadchodzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” proponując wyroby polskiego pochodzenia i najwyższej jakości.

Reklama

Użyj miodu

Ból gardła nie raz uprzykrzył życie w trakcie choroby. Wówczas mamy problemy z przełykaniem, mówieniem a niektóre potrawy sprawiają, że ból narasta. W tym wypadku doskonale sprawdzi się bogaty w składniki odżywcze miód. To właśnie on powleka zainfekowane gardło warstwą ochronną a także działa bakteriobójczo. Można go dodawać do herbaty, owsianki lub zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczka.

Dodaj imbir

Imbir to produkt, który stosowany jest zarówno w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego korzeń zawiera nieocenione substancje lecznicze. Przygotowane na bazie imbiru napoje, olejki, syropy, napary posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a także łagodzące przypadłości związane ze stanem zapalnym dróg oddechowych. W składzie produktu znajdują się seskwiterpeny, które działają wirusobójczo, bakteriobójczo oraz grzybobójczo.

Jedz cytrusy

Bez dwóch zdań w trakcie przeziębienie należy stawiać na owoce, cytrusy. Posiadają one bowiem tak pożądaną w trakcie choroby witaminę C. Dzika róża, malina, aronia, czarny bez, jagody goji, porzeczka, cytrusy to naturalne sposoby na uzupełnienie pewnych niedoborów. W okresie zimowym można spożywać mrożone owoce, jak również naturalne soki. Na koniec nie wolno zapomnieć także o natce pietruszki i czerwonej papryce.

Tradycyjny rosół

Składniki

  • 1 kura rosołowa (ok. 1½ kg) ½ kg wołowiny rosołowej
  • 4 l wody - 300 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól, sos sojowy jasny do smaku
  • 1 opakowanie Krajanki międzybrodzkiej np. firmy Międzybrodzkie Makarony Dybał Spółka Jawna (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania

Kurę, wołowinę i obrane warzywa zalewamy w garnku zimną wodą, solimy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodajemy zwinięty sznurkiem koperek. Aromat i kolor zupy poprawi cebula, którą przed gotowaniem rosołu przypalimy na ogniu. Rosół doprawiamy do smaku jasnym sosem sojowym. Całość podajemy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem Krajanka. Gotowy rosół posypujemy na talerzu pokrojoną natką pietruszki.

Rozgrzewająca herbata z morwy białej

Składniki

  • 1 łyżeczka Morwy białej 100% np. firmy Look Food
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • plasterek imbiru
  • 1 łyżeczka jagód goji

Sposób przygotowania

Morwę białą wsypujemy do filiżanki i zalewam 200 ml wody, następnie dodajemy imbir, jagody goji i syrop klonowy. Parzymy pod przykryciem przez 5 minut. 

Rozgrzewający napój

Składniki

  • duży kubek ulubionego ciepłego napoju (wody, herbaty lub dla osób pełnoletnich – piwa)
  • 5 goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • 2 plasterki cytryny bądź limonki,
  • 3 łyżki (lub więcej, wg upodobań) syropu z malin

Sposób przygotowania

Przygotowanie Przygotowany wcześniej, ciepły (ale nie gorący) napój przelewamy do ulubionego kubka, następnie dodajemy goździki, laski cynamonu oraz plastry cytrusa. Na końcu dodajemy według uznania syropu malinowego, po czym wszystko mieszamy. Rozgrzewający napój na bazie naturalnych składników jest gotowy w mgnieniu oka!

Rozgrzewająca zupa

Składniki

  • 150 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
  • ⅓ dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 100 g Sera topionego EDAM np. firmy SERTOP
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Dynię makaronową kroimy na dwie części i pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 1 godziny. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml. Cebulę obieramy i kroimy ją w talarki, podobnie postępujemy z porem. Następnie podsmażamy warzywa na małym ogniu aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, a pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek. Blendujemy całość, po czym doprawiamy 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama