Produkty spożywcze, które pozwolą przetrwać grypę i przeziębienie

Miód można dodawać do herbaty, owsianki lub zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczka
Miód można dodawać do herbaty, owsianki lub zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczkamateriały prasowe

Użyj miodu

Dodaj imbir

Jedz cytrusy

Rosół
Rosółmateriały prasowe

Tradycyjny rosół

Składniki

  • 1 kura rosołowa (ok. 1½ kg) ½ kg wołowiny rosołowej
  • 4 l wody - 300 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól, sos sojowy jasny do smaku
  • 1 opakowanie Krajanki międzybrodzkiej np. firmy Międzybrodzkie Makarony Dybał Spółka Jawna (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania

Herbata z morwy
Herbata z morwymateriały prasowe

Rozgrzewająca herbata z morwy białej

Składniki

  • 1 łyżeczka Morwy białej 100% np. firmy Look Food
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • plasterek imbiru
  • 1 łyżeczka jagód goji

Sposób przygotowania

Rozgrzewający napój
Rozgrzewający napójmateriały prasowe

Rozgrzewający napój

Składniki

  • duży kubek ulubionego ciepłego napoju (wody, herbaty lub dla osób pełnoletnich – piwa)
  • 5 goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • 2 plasterki cytryny bądź limonki,
  • 3 łyżki (lub więcej, wg upodobań) syropu z malin

Sposób przygotowania

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa materiały prasowe

Rozgrzewająca zupa

Składniki

  • 150 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
  • ⅓ dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 100 g Sera topionego EDAM np. firmy SERTOP
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?