Produkty spożywcze, które wywołują nieprzyjemny zapach ciała

Nieprzyjemny zapach z ust może wskazywać na laryngologiczne problemy m.in. ropne zapalenie migdałków i obecność tzw. kamieni migdałkowych
Nieprzyjemny zapach z ust może wskazywać na laryngologiczne problemy m.in. ropne zapalenie migdałków i obecność tzw. kamieni migdałkowych123RF/PICSEL

Dlaczego ciało dziecka pachnie tak pięknie?

"Zapach potu" - popularny oksymoron

Przykra woń potu

To bakterie odpowiedzialne są za przykry zapach potu
To bakterie odpowiedzialne są za przykry zapach potu123RF/PICSEL

Nieprzyjemny oddech

Zmiana zapachu moczu

Dieta mięsna i bezmięsna a zapach ciała

Produkty, które wyraźnie pogarszają naturalny zapach ciała

Fast foody wyraźnie pogarszają naturalny zapach ciała
Fast foody wyraźnie pogarszają naturalny zapach ciała123RF/PICSEL
  • Żywność wysoko przetworzona, produkty typu fast food, słone przekąski, produkty instant i inne - dostępne w powszechnej sprzedaży - dania gotowe z długą datą przydatności do spożycia, które wystarczy podgrzać. W takich artykułach spożywczych jest prawdziwy koktajl chemicznych dodatków do żywności: barwników, konserwantów, substancji, które poprawiają smak, aromat, konsystencję i wpływają na wszystkie parametry, za pomocą których oceniamy cechy pokarmu. Te produkty obfitują też w tłuszcze trans i nasycone kwasy tłuszczowe, które są istną pożywką dla bakterii.
  • Słodycze, wyroby cukiernicze i inne wysoko słodzone produkty spożywcze - trawienie cukrów rozpoczyna się już w jamie ustnej, powodując obniżenie naturalnego pH, a kwaśne środowisko jest doskonałą pożywką dla bakterii i przyczyną przykrego zapachu.
  • Ostre przyprawy - zwłaszcza, jeśli są zjadane w dużych ilościach, przyczyniają się do rozszerzania gruczołów potowych i zwiększonego wydzielania potu.
  • Warzywa, które zawierają związki siarki, takie jak czosnek, cebula, brokuł, kalafior, kapusta, rzodkiew, rzodkiewka, kalarepa. Siarka jest związkiem lotnym, przenika do potu i jest mocno wyczuwalna przez ludzkie nozdrza.
  • Ryby i warzywa, które w trakcie procesów metabolicznych wydzielają trimetyloaminę. Są wśród nich buraki, warzywa kapustne i krzyżowe, szpinak i rośliny strączkowe. 
Turcja: Trwa sprawdzanie budynków po trzęsieniu ziemiDeutsche WelleDeutsche Welle