Produkty spożywcze, które wywołują nieprzyjemny zapach ciała

Najważniejszym zapachem, jaki nam towarzyszy, nie są perfumy, one mogą jedynie wzmacniać przyjemną lub maskować przykrą woń skóry. Nie mniej ważny, nie tylko dla komfortu życia, jest zapach naszego oddechu i moczu. Co sprawia, że czyjś pot może mieć przytłaczająco przykrą woń? Przyczyną mogą być nie tylko stany chorobowe i dysfunkcje, z jakimi boryka się ciało, ale również silny, przewlekły stres. Ogromny wpływ na zapach ma codzienna dieta. Co ważne, na czarnej liście są nie tylko produkty wysokoprzetworzone, ale też szereg warzyw. Przyjrzyjmy się bliżej tym artykułom spożywczym, które nie poprawiają naturalnego zapachu.

Nieprzyjemny zapach z ust może wskazywać na laryngologiczne problemy m.in. ropne zapalenie migdałków i obecność tzw. kamieni migdałkowych
Nieprzyjemny zapach z ust może wskazywać na laryngologiczne problemy m.in. ropne zapalenie migdałków i obecność tzw. kamieni migdałkowych123RF/PICSEL

Dlaczego ciało dziecka pachnie tak pięknie?

Najpiękniej pachnie skóra człowieka, który stosuje zdrową, zbilansowaną dietę. Gruczoły potowe, które są odpowiedzialne za detoksykację organizmu wykształcają się dopiero na etapie dojrzewania młodego człowieka. Bobasy pachną pięknie również dlatego, że dieta bardzo małego dziecka jest wolna od produktów, które mogą wpływać na pogorszenie woni ich ciał.

"Zapach potu" - popularny oksymoron

Warto wiedzieć, że w prawidłowo funkcjonującym organizmie ludzkim, pot jest bezwonną, bezbarwną wydzieliną. Składa się głównie z wody, związków tłuszczowych, białek, kwasów organicznych, mocznika i soli. Charakterystyczny zapach - dla jednych nieprzyjemny, przez innych określany jako "naturalna woń ciała" - powstaje w wyniku zetknięcia potu z bakteriami, które bytują na ludzkiej skórze.

Przykra woń potu

To bakterie odpowiedzialne są za przykry zapach potu
To bakterie odpowiedzialne są za przykry zapach potu123RF/PICSEL

Jednak skład potu jest mocno skorelowany ze stosowaną na co dzień dietą. Są produkty spożywcze, za sprawą których w pocie pojawiają się związki (na przykład aceton), które stają się powodem wyjątkowo przykrego zapachu.

Nieprzyjemny oddech

Powodów przykrej woni z ust jest bardzo dużo. Począwszy od nieprawidłowej higieny jamy ustnej, przez choroby dziąseł i przyzębia, kłopoty gastryczne, aż po obecne w diecie produkty, które wpływają na zapach z ust. Sprawcą jest nie tylko czosnek. Za mocną woń oddechu odpowiedzialne są też rzodkiewki i rzodkiew, szczypiorek czy kawa.

Zmiana zapachu moczu

Przykry zapach moczu może być skutkiem toczącej się w organizmie choroby albo wydalania dużej ilości jakiegoś składnika przemiany materii.

Dieta mięsna i bezmięsna a zapach ciała

Jak podają naukowcy, ciała osób, które jedzą duże ilości mięsa i tych, które zupełnie z niego zrezygnowały, mają wyraźnie inny zapach. Można to wyraźnie poczuć w kontakcie z osobą, która przeszła na popularną dietę keto. Ciało takiego człowieka wydziela silną nieprzyjemną woń.

Produkty, które wyraźnie pogarszają naturalny zapach ciała

Fast foody wyraźnie pogarszają naturalny zapach ciała
Fast foody wyraźnie pogarszają naturalny zapach ciała123RF/PICSEL

Oprócz mięsa, na pogorszenie naturalnego zapachu ludzkiego ciała, mają wpływ następujące grupy produktów:

  • Żywność wysoko przetworzona, produkty typu fast food, słone przekąski, produkty instant i inne - dostępne w powszechnej sprzedaży - dania gotowe z długą datą przydatności do spożycia, które wystarczy podgrzać. W takich artykułach spożywczych jest prawdziwy koktajl chemicznych dodatków do żywności: barwników, konserwantów, substancji, które poprawiają smak, aromat, konsystencję i wpływają na wszystkie parametry, za pomocą których oceniamy cechy pokarmu. Te produkty obfitują też w tłuszcze trans i nasycone kwasy tłuszczowe, które są istną pożywką dla bakterii.
  • Słodycze, wyroby cukiernicze i inne wysoko słodzone produkty spożywcze - trawienie cukrów rozpoczyna się już w jamie ustnej, powodując obniżenie naturalnego pH, a kwaśne środowisko jest doskonałą pożywką dla bakterii i przyczyną przykrego zapachu.
  • Ostre przyprawy - zwłaszcza, jeśli są zjadane w dużych ilościach, przyczyniają się do rozszerzania gruczołów potowych i zwiększonego wydzielania potu.
  • Warzywa, które zawierają związki siarki, takie jak czosnek, cebula, brokuł, kalafior, kapusta, rzodkiew, rzodkiewka, kalarepa. Siarka jest związkiem lotnym, przenika do potu i jest mocno wyczuwalna przez ludzkie nozdrza.

  • Ryby i warzywa, które w trakcie procesów metabolicznych wydzielają trimetyloaminę. Są wśród nich buraki, warzywa kapustne i krzyżowe, szpinak i rośliny strączkowe.

  • Turcja: Trwa sprawdzanie budynków po trzęsieniu ziemiDeutsche Welle
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas