Propozycja na solidny, rodzinny obiad

Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

Egzotyczna zupa z dyni

Składniki:

  • ½ łyżeczki kurkumy
  • po 1 łyżeczce: curry madras, papryki słodkiej, kminu, chili (w zależności od tego jak ostre potrawy lubicie)
  • 2 cm korzenia imbiru
  • oliwa do smażenia
  • 1,5 kg dyni
  • ½ pora
  •  ¼ selera
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sól
  • sok z cytryny do smaku
  • olej z dyni  

Przygotowanie:

1. Na oliwie podsmażamy wszystkie przyprawy, a gdy zaczną uwalniać aromat dodajemy drobniutko pokrojony imbir. Dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę, chwilę dusimy i zalewamy bulionem. Dodajemy 2-3 gałązki kolendry, startą skórkę z cytryny i sól.

Reklama

2. Gotujemy ok 15 min (aż warzywa zrobią się miękkie). Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny. Zupę podajemy skropioną olejem z dyni.

Pieczone udka kaczki z czerwoną kapustą

Składniki:

  • 6 kaczych udek
  • sól, pieprz grubo mielony
  • szałwia
  • majeranek (świeży lub suszony)
  • 1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony
  • olej do smażenia  


  • ¾ główki czerwonej kapusty lub cała jeśli jest nieduża
  • sól
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 czubate łyżki konfitury z żurawiny
  • syrop klonowy (do smaku)  

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200ᵒC. Mięso myjemy i dobrze suszymy. Solimy, pieprzymy, obkładamy ziołami i czosnkiem (zioła mogą być świeże utuczone w moździerzu lub suszone). Smażymy udka na dużej patelni na oleju na złoty kolor (zawsze kładziemy najpierw skórą do góry). Podsmażone udka wkładamy na blachę do piekarnika. Po 15 min zmniejszamy temperaturę do 160ᵒC i pieczemy jeszcze 2 godziny.  

2. Czerwoną kapustę kroimy na części, wycinamy głąb i szatkujemy na cienkie paseczki, solimy, odstawiamy na chwilę żeby zmiękła. W dużym rondlu lub na dużej patelni dusimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przyprawy i wlewamy ocet balsamiczny. Podgrzewamy chwilę aby ocet odparował, dodajemy czerwoną kapustę i wlewamy czerwone wino. Smażymy przez 10 min na silnym ogniu. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 30-40 min aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana.

3. 10 min przed końcem gotowania dodajemy żurawinę. W zależności od tego jak bardzo konfitura z żurawiny jest słodka, możemy ewentualnie dosłodzić kapustę syropem klonowym (powinna być słodko-kwaśna). Udka z kaczki podajemy z kapustką i piure ziemniaczanym.

Gruszki w winie

Składniki

  • 750 ml czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • ½ laski wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 6 plastrów pomarańczy
  • 6 twardych gruszek konferencja

Przygotowanie:

1. Gruszki w winie można przygotować do 3 dni przed podaniem (najpóźniej dzień przed): Do dużego garnka wlewamy wino, dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, miód, plastry pomarańczy. Zagotowujemy. Obieramy starannie gruszki, zostawiamy ogonek.

2. Gruszki wkładamy do wina i gotujemy na średnim ogniu około 40 min. Zostawiamy w winie do wystygnięcia, następnie całość wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone.

Przepisy pochodzą z książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje