PROSTE I ZDROWE – PESTO PIETRUSZKOWE Z PALUCHAMI CHLEBOWYMI
Bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood! I wcale nie trzeba jeść jej tylko w formie nielubianego przez dzieci dodatku do zup.

Składniki
- słonecznik łuskany - ½ szklanki
- natka pietruszki - 2 pęczki
- sok z cytryny -1 łyżka
- skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 100 ml
- starty parmezan - 15 g
- sól i pieprz do smaku
- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Sposób przygotowania
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.Smacznego!