Reklama

Reklama

Proste kiszone buraki

Niezbędny składnik na barszcz idealny.

Czas przyrządzenia: 3 tygodnie

Składniki

  • 3 kg buraków (możesz zrobić 3 zakwasy: z czerwonymi burakami, żółtymi i biało-czerwonymi burakami Chioggia)
  • 1 główka czosnku
  • 6 świeżych liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 3 l wody

Wyszoruj buraki gąbką, następnie pokrój w dowolny kształt. Upraż na patelni wszystkie przyprawy oprócz liści laurowych. Czosnek przekrój na pół (nie musisz go obierać). Umieść wszystkie składniki w słoju, dodaj liście laurowe i zalej wodą, zostawiając 3 centymetry przestrzeni między wodą a nakrętką.

Reklama

Wskazówki: po zlaniu zakwasu przełóż pozostałe składniki do mniejszego słoja, by ograniczyć ich kontakt z powietrzem. To zapobiegnie powstaniu pleśni. Zakwas może przybrać konsystencję kisielu - to zupełnie normalne. Z kiszonych buraków przygotujesz wyśmienity barszcz, zakwas nadaje się też do picia w formie surowej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje