Proste kiszone buraki
Niezbędny składnik na barszcz idealny.

Składniki
- 3 kg buraków (możesz zrobić 3 zakwasy: z czerwonymi burakami, żółtymi i biało-czerwonymi burakami Chioggia)
- 1 główka czosnku
- 6 świeżych liści laurowych
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 3 goździki
- 3 l wody
Wyszoruj buraki gąbką, następnie pokrój w dowolny kształt. Upraż na patelni wszystkie przyprawy oprócz liści laurowych. Czosnek przekrój na pół (nie musisz go obierać). Umieść wszystkie składniki w słoju, dodaj liście laurowe i zalej wodą, zostawiając 3 centymetry przestrzeni między wodą a nakrętką.
Wskazówki: po zlaniu zakwasu przełóż pozostałe składniki do mniejszego słoja, by ograniczyć ich kontakt z powietrzem. To zapobiegnie powstaniu pleśni. Zakwas może przybrać konsystencję kisielu - to zupełnie normalne. Z kiszonych buraków przygotujesz wyśmienity barszcz, zakwas nadaje się też do picia w formie surowej.