Proste przepisy na każdy dzień tygodnia
Smaczne, sycące, pożywne. Idealne na jesień!
Gołąbki w sosie pomidorowym
Sposób przygotowania
1. Z pietruszki, marchwi, pora i selera przygotuj wywar. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym, solą i pieprzem. Cebulę posiekaj, zrumień, dodaj do farszu, wymieszaj.
2. Kapustę gotuj 10 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij, ostudź i delikatnie zdejmij liście. Na każdym układaj porcję mięsa z kaszą. Zawijaj. Możesz je owinąć nicią. Garnek wyłóż kilkoma liśćmi. Układaj gołąbki.
3. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 45 minut. Wywar z gołąbków zlej, dodaj przecier pomidorowy, pomidory, śmietanę, masło i mąkę. Zagotuj. Polewaj gołąbki.
Sałatka z granatem
Sposób przygotowania
1. Dynię ze skórką pokrój, piecz 20 minut w temp. 180°C. Obierz, pokrój. Liście szpinaku opłucz, sery pokrój w kostkę.
2. Granat obierz ze skórki i pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj orzechy, posiekaną cebulę i uprażony na suchej patelni sezam. Polej oliwą, wymieszaną z octem winnym, miodem, solą i pieprzem.
Minipizze
Sposób przygotowania
1. Drożdże wymieszaj z cukrem, kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką mąki. Odstaw. Rozczyn dodaj do mąki, wlej oliwę, wymieszaj z wodą, wsyp sól. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę.
2. Posiekane szalotki usmaż na maśle. Dodaj czosnek, mąkę, tymianek, sól, pieprz, śmietanę.
3. Z ciasta uformuj krążki. Posmaruj sosem śmietanowym. Posyp startym na tarce serem, ułóż na wierzchu pokrojony boczek i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 210°C. Gotowe pizze posyp szczypiorkiem.
Polskie pierogi podsmażane
1. Mięso z kurczaka i wołowiny umyj i zalej wodą. Dodaj marchewki, pietruszkę i jedną cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Drugą cebulę posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Mięso oddziel od kości. Dodaj jedną ugotowaną marchewkę i usmażoną cebulę. Przypraw, zmiel. Przesmaż farsz na patelni.
2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i masło. Zalej wrzątkiem, cały czas mieszając, dolej zimną wodę. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Ułóż kulki farszu na środku każdego krążka i zlep pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia. Zrumień na oleju z obu stron.
Kurczak pieczony z warzywami
1. Mięso mocz godzinę w zimnej wodzie. Osusz. Wymieszaj olej, sól, pieprz, czosnek, paprykę, majeranek i oregano. Natrzyj nogi kurczaka i odstaw na 3 godziny do lodówki. Przełóż do woreczka do pieczenia. Dodaj masło i zamknij woreczek. Piecz 1,5 godziny w temp. 180°C.
2. Woreczek przetnij, wyłóż mięso z sosem do brytfanny. Brokuł i ziemniaki ugotuj. Posól, skrop olejem, posyp przyprawami. Ułóż obok mięsa. Całość piecz około 30 minut w temp. 200°C, aż składniki ładnie się zrumienią. Pod koniec pieczenia dodaj pokrojone pomidory
Makaron z jarzynami
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień posiekaną w piórka czerwoną cebulę. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone papryki. Gdy się zrumieni, wrzuć posiekaną cukinię i bakłażan. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Duś do miękkości, cały czas mieszając.
2. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Pokrój. Dodaj do warzyw wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec wsyp pokrojone w plasterki oliwki. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie, dodaj do warzyw, wymieszaj. Posyp parmezanem i bazylią.