Proste przepisy na każdy dzień tygodnia
Smaczne, sycące, pożywne. Idealne na jesień!

Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki
- pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- 20 dag kaszy gryczanej
- sól
- 70 dag mięsa mielonego
- pieprz
- cebula
- olej
- kapusta
- szklanka przecieru pomidorowego
- 20 dag krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
1. Z pietruszki, marchwi, pora i selera przygotuj wywar. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym, solą i pieprzem. Cebulę posiekaj, zrumień, dodaj do farszu, wymieszaj. 2. Kapustę gotuj 10 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij, ostudź i delikatnie zdejmij liście. Na każdym układaj porcję mięsa z kaszą. Zawijaj. Możesz je owinąć nicią. Garnek wyłóż kilkoma liśćmi. Układaj gołąbki. 3. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 45 minut. Wywar z gołąbków zlej, dodaj przecier pomidorowy, pomidory, śmietanę, masło i mąkę. Zagotuj. Polewaj gołąbki.

Sałatka z granatem
Składniki
- 30 dag dyni
- 20 dag szpinaku
- 15 dag sera halloumi
- 10 dag sera feta
- granat
- garść orzechów włoskich
- 1/2 małej cebuli
- 1,5 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Dynię ze skórką pokrój, piecz 20 minut w temp. 180°C. Obierz, pokrój. Liście szpinaku opłucz, sery pokrój w kostkę. 2. Granat obierz ze skórki i pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj orzechy, posiekaną cebulę i uprażony na suchej patelni sezam. Polej oliwą, wymieszaną z octem winnym, miodem, solą i pieprzem.

Minipizze
Składniki
- 3 dag świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- niecała szklanka ciepłej wody
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- dodatki
- 2 łyżki masła
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- mały pojemnik śmietany
- 30 proc.
- łyżka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 15 dag sera żółtego
- 20 dag boczku wędzonego w plastrach
- 1/2 czerwonej papryki
- łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Drożdże wymieszaj z cukrem, kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką mąki. Odstaw. Rozczyn dodaj do mąki, wlej oliwę, wymieszaj z wodą, wsyp sól. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę. 2. Posiekane szalotki usmaż na maśle. Dodaj czosnek, mąkę, tymianek, sól, pieprz, śmietanę. 3. Z ciasta uformuj krążki. Posmaruj sosem śmietanowym. Posyp startym na tarce serem, ułóż na wierzchu pokrojony boczek i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 210°C. Gotowe pizze posyp szczypiorkiem.

Polskie pierogi podsmażane
Składniki
- 2 szklanki mąki
- łyżka masła
- 1/2 szklanki gorącej wody
- sól
- farsz
- 40 dag kurczaka
- 30 dag wołowiny
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej
- vegeta
1. Mięso z kurczaka i wołowiny umyj i zalej wodą. Dodaj marchewki, pietruszkę i jedną cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Drugą cebulę posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Mięso oddziel od kości. Dodaj jedną ugotowaną marchewkę i usmażoną cebulę. Przypraw, zmiel. Przesmaż farsz na patelni. 2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i masło. Zalej wrzątkiem, cały czas mieszając, dolej zimną wodę. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Ułóż kulki farszu na środku każdego krążka i zlep pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia. Zrumień na oleju z obu stron.

Kurczak pieczony z warzywami
Składniki
- 8 nóg kurczaka
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- słodka i ostra papryka w proszku
- majeranek
- oregano
- łyżka masła
- brokuł
- 1,5 kg ziemniaków
- olej
- 2 pomidory
1. Mięso mocz godzinę w zimnej wodzie. Osusz. Wymieszaj olej, sól, pieprz, czosnek, paprykę, majeranek i oregano. Natrzyj nogi kurczaka i odstaw na 3 godziny do lodówki. Przełóż do woreczka do pieczenia. Dodaj masło i zamknij woreczek. Piecz 1,5 godziny w temp. 180°C. 2. Woreczek przetnij, wyłóż mięso z sosem do brytfanny. Brokuł i ziemniaki ugotuj. Posól, skrop olejem, posyp przyprawami. Ułóż obok mięsa. Całość piecz około 30 minut w temp. 200°C, aż składniki ładnie się zrumienią. Pod koniec pieczenia dodaj pokrojone pomidory

Makaron z jarzynami
Składniki
- oliwa
- czerwona cebula
- 2 papryki
- cukinia
- bakłażan
- sól
- pieprz
- tymianek
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek
- 50 dag makaronu spaghetti
- 2 łyżki startego na tarce parmezanu
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień posiekaną w piórka czerwoną cebulę. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone papryki. Gdy się zrumieni, wrzuć posiekaną cukinię i bakłażan. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Duś do miękkości, cały czas mieszając. 2. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Pokrój. Dodaj do warzyw wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec wsyp pokrojone w plasterki oliwki. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie, dodaj do warzyw, wymieszaj. Posyp parmezanem i bazylią.