Reklama

Reklama

Proste przepisy na każdy dzień tygodnia

Smaczne, sycące, pożywne. Idealne na jesień!

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki

  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • sól
  • 70 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • cebula
  • olej
  • kapusta
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 20 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania

1. Z pietruszki, marchwi, pora i selera przygotuj wywar. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym, solą i pieprzem. Cebulę posiekaj, zrumień, dodaj do farszu, wymieszaj. 

2. Kapustę gotuj 10 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij, ostudź i delikatnie zdejmij liście. Na każdym układaj porcję mięsa z kaszą. Zawijaj. Możesz je owinąć nicią. Garnek wyłóż kilkoma liśćmi. Układaj gołąbki. 

3. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem 45 minut. Wywar z gołąbków zlej, dodaj przecier pomidorowy, pomidory, śmietanę, masło i mąkę. Zagotuj. Polewaj gołąbki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje