Proste przepisy na smakowite potrawy
Na śniadanie, obiad lub kolację. Przygotujesz je w mniej niż godzinę.

Faszerowana gruszka
Składniki
- 4 duże twarde gruszki
- 3 łyżki masła
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
- szklanka orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 gałązki tymianku (może być także suszony)
Sposób przygotowania
1. Gruszki umyj, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 2. Ser rozgnieć za pomocą widelca, a następnie wymieszaj z masłem. Orzechy dość grubo posiekaj, z gałązek tymianku oderwij listki. Razem z orzechami wrzuć do sera i wymieszaj. Farsz nałóż do zagłębień w gruszkach. 3. Każdy owoc owiń folią aluminiową i piecz w temperaturze 190°C przez 15-20 minut (gruszki powinny zmięknąć). Podawaj na ciepło.

Sałatka z kurczakiem grillowanym
Składniki
- miks sałat
- 1 zielona papryka
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- sok z limonki
- mięso i sos
- 1 pierś kurczaka
- pół cytryny
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- ulubione
- zioła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso zamarynuj w sosie. Usmaż na patelni grillowej. 2. Marchew pokrój w cieniutkie słupki. Masło podgrzej, dodaj sok z pomarańczy i limonki oraz miód. Gotuj, aż zgęstnieje. Sos wymieszaj z marchewką. Na półmisku ułóż miks sałat, pokrojone warzywa, marchewkę, mięso.

Mielone pulpeciki
Składniki
- 50 dag mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2/3 szklanki bulionu
- oliwa
- szklanka pasty pomidorowej
Sposób przygotowania
1. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką i oregano, chwilę smaż. Składniki wymieszaj ze zmielonym wcześniej mięsem. Dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Mokrymi dłońmi formuj nieduże pulpeciki. 2. Kuleczki krótko obsmaż na patelni, a następnie zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pastę, wymieszaj i duś kolejne 5-7 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Podawaj z makaronem.

Omlet z warzywami
Składniki
- 8 krewetek tygrysich
- 10 pieczarek
- 6 jajek
- 5 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag fasolki szparagowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Fasolkę oraz pieczarki umyj i osącz z wody. Pieczarki oczyść z błony i pokrój w cienkie plastry. Fasolkę ugotuj. Krewetki oczyść z części niejadalnych. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj oczyszczone krewetki , fasolkę i pieczarki, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i smaż przez 2-3 minuty. 2. Jajka wbij do miski, po czym dosyp mąkę, wlej mleko i całość zmiksuj. Na patelni zostaw 1/2 składników, wylej na nie połowę masy jajecznej, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się całkowicie zetną. W ten sposób przygotuj też drugi omlet. Udekoruj natką pietruszki. Podawaj ze świeżymi warzywami.

Brokułowa z serem
Składniki
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy i ziele angielskie
- 1/3 szklanki śmietany 18 proc.
- 10 dag tartego sera cheddar
Sposób przygotowania
1. W garnku na maśle zeszklij pokrojoną cebulę i jasną część pora. Dodaj startą marchewkę i smaż około 2 minuty. Następnie wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż kolejne 2-3 minuty. 2. Wlej bulion, wrzuć listek oraz ziele i gotuj przez około 20-25 minut. Po tym czasie wrzuć pokrojone brokuły i gotuj 5-7 minut, aż zmiękną. Zapraw śmietaną. Posyp startym serem.
#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>