Reklama

Reklama

Proste przepisy na smakowite potrawy

Na śniadanie, obiad lub kolację. Przygotujesz je w mniej niż godzinę.

Faszerowana gruszka

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże twarde gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • szklanka orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki tymianku (może być także suszony)

Sposób przygotowania

1. Gruszki umyj, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 

2. Ser rozgnieć za pomocą widelca, a następnie wymieszaj z masłem. Orzechy dość grubo posiekaj, z gałązek tymianku oderwij listki. Razem z orzechami wrzuć do sera i wymieszaj. Farsz nałóż do zagłębień w gruszkach. 

3. Każdy owoc owiń folią aluminiową i piecz w temperaturze 190°C przez 15-20 minut (gruszki powinny zmięknąć). Podawaj na ciepło. 

Sałatka z kurczakiem grillowanym

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • miks sałat
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • sok z limonki

Składniki - mięso i sos

  • 1 pierś kurczaka
  • pół cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • ulubione
  • zioła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso zamarynuj w sosie. Usmaż na patelni grillowej. 

2. Marchew pokrój w cieniutkie słupki. Masło podgrzej, dodaj sok z pomarańczy i limonki oraz miód. Gotuj, aż zgęstnieje. Sos wymieszaj z marchewką. Na półmisku ułóż miks sałat, pokrojone warzywa, marchewkę, mięso. 

Reklama

Mielone pulpeciki

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • oliwa
  • szklanka pasty pomidorowej

Sposób przygotowania

1. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką i oregano, chwilę smaż. Składniki wymieszaj ze zmielonym wcześniej mięsem. Dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Mokrymi dłońmi formuj nieduże pulpeciki. 

2. Kuleczki krótko obsmaż na patelni, a następnie zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pastę, wymieszaj i duś kolejne 5-7 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Podawaj z makaronem. 

Omlet z warzywami

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 krewetek tygrysich
  • 10 pieczarek
  • 6 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Fasolkę oraz pieczarki umyj i osącz z wody. Pieczarki oczyść z błony i pokrój w cienkie plastry. Fasolkę ugotuj. Krewetki oczyść z części niejadalnych. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj oczyszczone krewetki , fasolkę i pieczarki, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i smaż przez 2-3 minuty. 

2. Jajka wbij do miski, po czym dosyp mąkę, wlej mleko i całość zmiksuj. Na patelni zostaw 1/2 składników, wylej na nie połowę masy jajecznej, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się całkowicie zetną. W ten sposób przygotuj też drugi omlet. Udekoruj natką pietruszki. Podawaj ze świeżymi warzywami.

Brokułowa z serem

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy i ziele angielskie
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.
  • 10 dag tartego sera cheddar

Sposób przygotowania

1. W garnku na maśle zeszklij pokrojoną cebulę i jasną część pora. Dodaj startą marchewkę i smaż około 2 minuty. Następnie wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż kolejne 2-3 minuty. 

2. Wlej bulion, wrzuć listek oraz ziele i gotuj przez około 20-25 minut. Po tym czasie wrzuć pokrojone brokuły i gotuj 5-7 minut, aż zmiękną. Zapraw śmietaną. Posyp startym serem. 

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>


Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje