Reklama

Reklama

Proste przepisy na smakowite potrawy

Na śniadanie, obiad lub kolację. Przygotujesz je w mniej niż godzinę.

Faszerowana gruszka

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże twarde gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • szklanka orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki tymianku (może być także suszony)

Sposób przygotowania

1. Gruszki umyj, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 

2. Ser rozgnieć za pomocą widelca, a następnie wymieszaj z masłem. Orzechy dość grubo posiekaj, z gałązek tymianku oderwij listki. Razem z orzechami wrzuć do sera i wymieszaj. Farsz nałóż do zagłębień w gruszkach. 

3. Każdy owoc owiń folią aluminiową i piecz w temperaturze 190°C przez 15-20 minut (gruszki powinny zmięknąć). Podawaj na ciepło. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje