Proste przepisy na smakowite potrawy

Nadziewana gruszka
Nadziewana gruszka123RF/PICSEL

Faszerowana gruszka

Składniki

  • 4 duże twarde gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • szklanka orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki tymianku (może być także suszony)
4 osób

Sposób przygotowania

Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem123RF/PICSEL

Sałatka z kurczakiem grillowanym

Składniki

  • miks sałat
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • sok z limonki

- mięso i sos

  • 1 pierś kurczaka
  • pół cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • ulubione
  • zioła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Pulpeciki
Pulpeciki123RF/PICSEL

Mielone pulpeciki

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • oliwa
  • szklanka pasty pomidorowej
4 osób

Sposób przygotowania

Omlet z warzywami
Omlet z warzywami123RF/PICSEL

Omlet z warzywami

Składniki

  • 8 krewetek tygrysich
  • 10 pieczarek
  • 6 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
4 osób

Sposób przygotowania

Zupa z brokułami
Zupa z brokułami123RF/PICSEL

Brokułowa z serem

Składniki

  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy i ziele angielskie
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.
  • 10 dag tartego sera cheddar
4 osób

Sposób przygotowania

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?