Proste przepisy na smakowite potrawy
Na śniadanie, obiad lub kolację. Przygotujesz je w mniej niż godzinę.
Faszerowana gruszka
Sposób przygotowania
1. Gruszki umyj, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Skrop owoce sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
2. Ser rozgnieć za pomocą widelca, a następnie wymieszaj z masłem. Orzechy dość grubo posiekaj, z gałązek tymianku oderwij listki. Razem z orzechami wrzuć do sera i wymieszaj. Farsz nałóż do zagłębień w gruszkach.
3. Każdy owoc owiń folią aluminiową i piecz w temperaturze 190°C przez 15-20 minut (gruszki powinny zmięknąć). Podawaj na ciepło.
Sałatka z kurczakiem grillowanym
Sposób przygotowania
1. Mięso zamarynuj w sosie. Usmaż na patelni grillowej.
2. Marchew pokrój w cieniutkie słupki. Masło podgrzej, dodaj sok z pomarańczy i limonki oraz miód. Gotuj, aż zgęstnieje. Sos wymieszaj z marchewką. Na półmisku ułóż miks sałat, pokrojone warzywa, marchewkę, mięso.
Mielone pulpeciki
Sposób przygotowania
1. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw papryką i oregano, chwilę smaż. Składniki wymieszaj ze zmielonym wcześniej mięsem. Dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Mokrymi dłońmi formuj nieduże pulpeciki.
2. Kuleczki krótko obsmaż na patelni, a następnie zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pastę, wymieszaj i duś kolejne 5-7 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Podawaj z makaronem.
Omlet z warzywami
Sposób przygotowania
1. Fasolkę oraz pieczarki umyj i osącz z wody. Pieczarki oczyść z błony i pokrój w cienkie plastry. Fasolkę ugotuj. Krewetki oczyść z części niejadalnych. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj oczyszczone krewetki , fasolkę i pieczarki, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i smaż przez 2-3 minuty.
2. Jajka wbij do miski, po czym dosyp mąkę, wlej mleko i całość zmiksuj. Na patelni zostaw 1/2 składników, wylej na nie połowę masy jajecznej, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się całkowicie zetną. W ten sposób przygotuj też drugi omlet. Udekoruj natką pietruszki. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Brokułowa z serem
Sposób przygotowania
1. W garnku na maśle zeszklij pokrojoną cebulę i jasną część pora. Dodaj startą marchewkę i smaż około 2 minuty. Następnie wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż kolejne 2-3 minuty.
2. Wlej bulion, wrzuć listek oraz ziele i gotuj przez około 20-25 minut. Po tym czasie wrzuć pokrojone brokuły i gotuj 5-7 minut, aż zmiękną. Zapraw śmietaną. Posyp startym serem.
#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>