Reklama

Reklama

Proste tartaletki z jakiem i mozzarellą

Smaczna przekąska

Składniki - ciasto

  • 130 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 1 kulka mozarelli
  • 4–6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • skwarki

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę, szczyptę soli oraz pokrojone masło. Osobno roztrzep żółtko ze śmietaną i dodaj je do suchych składników. Wyrób ciasto, dolewając 1 łyżkę wody. Zagnieć w kulkę, owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie podziel na części, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Spód ponakłuwaj widelcem. Tartaletki przykryj papierem i obciąż np. fasolą, by ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Piecz je 15 minut w temp. 190 stopni C i kolejne 10 po zdjęciu papieru. Do każdej tartaletki włóż po plasterku mozarelli i wbij po jednym jajku. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj 5 minut w temp. 220 stopni C. Podawaj posypane szczypiorkiem i np. skwarkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje