Proste tartaletki z jakiem i mozzarellą
Smaczna przekąska

Składniki
- ciasto
- 130 g mąki
- 50 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- nadzienie
- 1 kulka mozarelli
- 4–6 jajek
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- skwarki
Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę, szczyptę soli oraz pokrojone masło. Osobno roztrzep żółtko ze śmietaną i dodaj je do suchych składników. Wyrób ciasto, dolewając 1 łyżkę wody. Zagnieć w kulkę, owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie podziel na części, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Spód ponakłuwaj widelcem. Tartaletki przykryj papierem i obciąż np. fasolą, by ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Piecz je 15 minut w temp. 190 stopni C i kolejne 10 po zdjęciu papieru. Do każdej tartaletki włóż po plasterku mozarelli i wbij po jednym jajku. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj 5 minut w temp. 220 stopni C. Podawaj posypane szczypiorkiem i np. skwarkami.