Prosto z Włoch
Prawdziwa włoska pizza.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki, 6 łyżek oliwy,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 4 dag drożdży,
- sól i cukier.
- Dodatki:
- 3 świeże pomidory, 1 mozzarella,
- rozmaryn, oregano, bazylia,
- ew. orzeszki piniowe.
Przygotowanie:
Drożdże posypać łyżeczką cukru i mąki, zalać 2 łyżkami ciepłej wody, odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę, wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, oliwę i zagnieść ciasto. Odłożyć je na 15 minut do wyrośnięcia. Ciastem wyłożyć posmarowaną tłuszczem blachę, uciskając ją palcami. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory, na nich plastry mozzarelli i kolejną warstwę pomidorów. Włożyć pizzę do piekarnika, piec w temp. 180 st. C około 20 minut. Gotową ozdobić bazylią.
Czas przygotowania 30 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!