Prosty i szybki przepis na babkę wielkanocną
Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznej babki z polewą lukrową lub cukrem pudrem. Jest to ciasto dobrze znane naszym babciom, które ochoczo przygotowywały co roku. Jak zrobić babkę wielkanocną? Poniżej podajemy prosty i szybki przepis.
Czemu babka wielkanocna?
Babka wielkanocna symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu i rozpoczynającego się czasu radości i nadziei. Jest to ciasto, które stanowi ważny element koszyczka oraz świątecznego stołu. Przepis na babę musiała znać każda gospodyni, a jej wypieki rozpoczynały się już w Wielki Piątek. Zgodnie z przesądem przed przystąpieniem do wyrabiania babki, należało dokładnie posprzątać dom, zamknąć wszystkie okna i sprawdzić, czy wokół nie kręcą się żadni nieproszeni goście. Dopiero wtedy pani domu spokojnie zaczynała piec ciasto. Wierzono, że ogólny nieład może wpłynąć na jakość baby wielkanocnej, a to mogło wiązać się z nieprzyjemnymi komentarzami w stronę gospodyni.
Składniki na ciasto
Do wypieku babki wielkanocnej potrzebujesz kilku podstawowych składników:
- 4 jajka
- 200 g masła lub oleju roślinnego
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru (180 g)
- 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 3 łyżki soku z cytryny lub wody - 18 g
- 10 łyżek cukru pudru - 120 g
Polecamy: Ciasto murzynek na Wielkanoc
Jak przygotować babę?
Przygotowanie babki zajmie ci niewiele czasu, a sam proces jej pieczenia jest bardzo prosty.
- Przygotuj specjalną foremkę na babkę wielkanocną (taką z kominkiem o średnicy około 25 centymetrów). Aby spód ciasta nie przywierał, formę posmaruj masłem i obsyp równomiernie bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
- Następnie w małym garnuszku roztop masło i dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Odstaw na bok.
- W kolejnym kroku do głębokiej miski wbij jajka, dołóż cukier oraz ubijaj całość, aż do uzyskania puszystej i gęstej piany. Dodaj cukier waniliowy i delikatnie pomieszaj drewnianą łyżką.
- Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dołóż proszek do pieczenia. Składniki połącz ze sobą.
- Potem, do ubitych wcześniej jaj, dołóż mieszankę z mąki i delikatnie zmiksuj na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Do ciasta dodaj roztopiony tłuszcz i wymieszaj. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzaj konsystencje ciasta: ma być lekko suche i chrupkie.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij i ostudź. Możesz zacząć przygotowywać polewę.
Polewa cytrynowa
- Do średniej wielkości miski wlej trzy łyżki soku z cytryny i dodaj 10 łyżek cukru pudru.
- Wszystko wymieszaj dokładnie: im dłużej będziesz mieszać, tym gładszą konsystencję uzyskasz.
Zobacz też: