Reklama

Reklama

Prosty przepis na szarlotkę

Tak smaczna, że rozpływa się w ustach. Przygotujesz ją bez trudu!

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 duża łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrobić ciasto, następnie wstawić do lodówki. 

Reklama

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać z bułką tartą i cukrem wanilinowym.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę (25x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. W następnej kolejności wyłożyć starte jabłka. 

Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, zrobić dziurki widelcem. Można też na wierzch zrobić z ciasta kratkę.

Piec ok. 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. 
 
Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje