Prosty przepis na szarlotkę
Tak smaczna, że rozpływa się w ustach. Przygotujesz ją bez trudu!
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i wyrobić ciasto, następnie wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać z bułką tartą i cukrem wanilinowym.
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę (25x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. W następnej kolejności wyłożyć starte jabłka.
Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, zrobić dziurki widelcem. Można też na wierzch zrobić z ciasta kratkę.
Piec ok. 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!