Prowansalska szynka
Soczysta i aromatyczna
Sposób przygotowania
1. Zioła wymieszaj z 4 łyżkami oliwy oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Piecz ok. 90 minut w 190°C, często polewając bulionem. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz, warzywa włóż do osobnych garnków. Zalej posoloną wodą. Gotuj 15 minut. Odcedź, przestudź, pokrój.
2. Resztę oliwy połącz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Polej tym warzywa. Przemieszaj. Obłóż nimi mięso w brytfance ok. 40 minut przed końcem pieczenia.
3. Pieczeń udekoruj czerwonym pieprzem. Podawaj na gorąco z warzywami, ew. na zimno z sosem musztardowym.