Prowansalska szynka
Soczysta i aromatyczna

Składniki
- 1 i 1/2 kg szynki na pieczeń ( ew. chudej karkówki albo schabu)
- 5 ząbków czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonej natki
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 kg ziemniaków l 4–5 marchewek
- 6 łyżek oliwy
- 1 szkl. bulionu
- sól
- mielony czarny pieprz
- ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Zioła wymieszaj z 4 łyżkami oliwy oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Piecz ok. 90 minut w 190°C, często polewając bulionem. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz, warzywa włóż do osobnych garnków. Zalej posoloną wodą. Gotuj 15 minut. Odcedź, przestudź, pokrój. 2. Resztę oliwy połącz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Polej tym warzywa. Przemieszaj. Obłóż nimi mięso w brytfance ok. 40 minut przed końcem pieczenia. 3. Pieczeń udekoruj czerwonym pieprzem. Podawaj na gorąco z warzywami, ew. na zimno z sosem musztardowym.