Przeboje sprzed lat: prodiż
Mało, kto go dzisiaj używa, przewija się raczej we wspomnieniach, jak to babcia piekła w nim doskonałe ciasto drożdżowe. Albo kurczaka. Prodiż zastąpił dziś piekarnik czy mikrofalówka, ale swego czasu to był hit.
Prodiż (fr. prodige) - sprzęt kuchenny, składający się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, zasilany i ogrzewany prądem lub rzadziej gazem, służący do pieczenia ciasta i mięsa. Tyle Wikipeda.
Ale z urządzeniem tym związane są wspomnienia, jak to piekło się w nim przepyszne ciasto drożdżowe albo kurczaka na niedzielny obiad. Synonim nowoczesności i postępu w kuchni, sprzęt obowiązkowy dla każdej szanującej się pani domu.
Prodiże wypchnęły z kuchni piekarniki, choć tu i ówdzie przetrwały, ale raczej na pawlaczu, niż w codziennym użyciu.
Chociaż wszystko wraca, więc w sieci pojawiają się oferty zachęcające do nabycia prodiżu. Kto kupuje? Może osoby sentymentalne, które chcą przypomnieć sobie, jak to drzewiej bywało. A może smakosze, którzy twierdzą, że dania takie, jak z prodiżu, są nie do podrobienia... (PAP Life)
autor: Zbigniew Krzyżanowski