Przedświąteczne wpadki kulinarne

Znasz to dobrze - chcesz, żeby wszystko udało się idealnie, a tu okazuje się, że ryby rozpadają się podczas smażenia, barszcz smakuje jakoś dziwnie, a pierogi rozpadają się podczas gotowania. Na szczęście prawie każdą kulinarną katastrofę można zażegnać.

article cover

Przedświąteczne wpadki kulinarne

Śmietana nie zostanie zwarzona, jeśli przed ubijaniem mocno ją schłodzimy. Gdy tylko zaobserwujemy, że gęstnieje, zmniejszamy obroty miksera. Jeśli ubijamy większą ilość śmietany, zadbajmy o to, by była to śmietana jednego rodzaju (ta sama zawartość tłuszczu i marka, w przeciwnym razie różne śmietany mogą "nie współgrać" ze sobą).  Gdy śmietana już jest lekko zwarzona, pojawiły się widoczne grudki, możemy spróbować połączyć ją z dwiema łyżkami serka homogenizowanego lub mleka skondensowanego, uprzednio przerwawszy miksowanie.
Aby przecier po otwarciu nie spleśniał, zasypujemy go szczyptą soli i dodajemy odrobinę oliwy. Warto też umieścić przecier w pojemnikach na lód i zamrozić. Pomidorowe kostki będzie można przechowywać dużo dłużej.
Wysuszone ciasto?  Najlepiej je pokroić i skropić sokiem owocowym. Można też dać mu "drugie życie" i wykorzystać je do produkcji domowych bajaderek.
Ryby rozpadają się podczas smażenia na patelni?  Warto wcześniej natrzeć je sokiem z cytryny lub dodać odrobinę cytrynowego soku do tłuszczu, w którym będziemy je smażyć.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas