Przedświąteczne wpadki kulinarne

article cover

Przedświąteczne wpadki kulinarne

Śmietana nie zostanie zwarzona, jeśli przed ubijaniem mocno ją schłodzimy. Gdy tylko zaobserwujemy, że gęstnieje, zmniejszamy obroty miksera. Jeśli ubijamy większą ilość śmietany, zadbajmy o to, by była to śmietana jednego rodzaju (ta sama zawartość tłuszczu i marka, w przeciwnym razie różne śmietany mogą "nie współgrać" ze sobą). Gdy śmietana już jest lekko zwarzona, pojawiły się widoczne grudki, możemy spróbować połączyć ją z dwiema łyżkami serka homogenizowanego lub mleka skondensowanego, uprzednio przerwawszy miksowanie.
Śmietana nie zostanie zwarzona, jeśli przed ubijaniem mocno ją schłodzimy. Gdy tylko zaobserwujemy, że gęstnieje, zmniejszamy obroty miksera. Jeśli ubijamy większą ilość śmietany, zadbajmy o to, by była to śmietana jednego rodzaju (ta sama zawartość tłuszczu i marka, w przeciwnym razie różne śmietany mogą "nie współgrać" ze sobą). Gdy śmietana już jest lekko zwarzona, pojawiły się widoczne grudki, możemy spróbować połączyć ją z dwiema łyżkami serka homogenizowanego lub mleka skondensowanego, uprzednio przerwawszy miksowanie.
Aby przecier po otwarciu nie spleśniał, zasypujemy go szczyptą soli i dodajemy odrobinę oliwy. Warto też umieścić przecier w pojemnikach na lód i zamrozić. Pomidorowe kostki będzie można przechowywać dużo dłużej.
Aby przecier po otwarciu nie spleśniał, zasypujemy go szczyptą soli i dodajemy odrobinę oliwy. Warto też umieścić przecier w pojemnikach na lód i zamrozić. Pomidorowe kostki będzie można przechowywać dużo dłużej. 123RF/PICSEL
Wysuszone ciasto? Najlepiej je pokroić i skropić sokiem owocowym. Można też dać mu "drugie życie" i wykorzystać je do produkcji domowych bajaderek.
Wysuszone ciasto? Najlepiej je pokroić i skropić sokiem owocowym. Można też dać mu "drugie życie" i wykorzystać je do produkcji domowych bajaderek. 123RF/PICSEL
Ryby rozpadają się podczas smażenia na patelni? Warto wcześniej natrzeć je sokiem z cytryny lub dodać odrobinę cytrynowego soku do tłuszczu, w którym będziemy je smażyć.
Ryby rozpadają się podczas smażenia na patelni? Warto wcześniej natrzeć je sokiem z cytryny lub dodać odrobinę cytrynowego soku do tłuszczu, w którym będziemy je smażyć.123RF/PICSEL
Jeśli zupa okazała się mocno przesolona, wkładamy do niej dwa obrane i surowe ziemniaki, zagotowujemy całość. Po kilku minutach je wyciągamy, powinny zneutralizować nadmierną słoność. Innym sposobem jest wykorzystanie skórek podsuszonego chleba (postępujemy podobnie jak z ziemniakami).
Jeśli zupa okazała się mocno przesolona, wkładamy do niej dwa obrane i surowe ziemniaki, zagotowujemy całość. Po kilku minutach je wyciągamy, powinny zneutralizować nadmierną słoność. Innym sposobem jest wykorzystanie skórek podsuszonego chleba (postępujemy podobnie jak z ziemniakami).
Aby kluski śląskie się nie rozpadały, wystarczy do wody, w której będą gotowane dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jak zamrozić kluski, by po odmrożeniu nie były sklejone? Wystarczy lekko je obgotować, wystudzić, umieścić w zamrażalniku (na ok. 30 min.), a gdy stwardnieją należy zapakować je do woreczków i zamrozić. Pierogi po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Ustawiamy je na natłuszczonej desce lub innej dużej powierzchni (nie mogą się stykać), następne, już całkiem przestudzone układamy na powierzchni nienatłuszczonej. Gdy będą zimne, umieszczamy je w woreczkach i zamrażamy.
Aby kluski śląskie się nie rozpadały, wystarczy do wody, w której będą gotowane dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jak zamrozić kluski, by po odmrożeniu nie były sklejone? Wystarczy lekko je obgotować, wystudzić, umieścić w zamrażalniku (na ok. 30 min.), a gdy stwardnieją należy zapakować je do woreczków i zamrozić. Pierogi po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Ustawiamy je na natłuszczonej desce lub innej dużej powierzchni (nie mogą się stykać), następne, już całkiem przestudzone układamy na powierzchni nienatłuszczonej. Gdy będą zimne, umieszczamy je w woreczkach i zamrażamy.
Jeśli podczas gotowania farsz wydostaje się z pierogów, najprawdopodobniej za słabo skleiliśmy ich brzegi. Pierwsze, nieudane egzemplarze niestety nie będą nadawały się do ponownego klejenia, ale możemy uratować wszystkie pozostałe. Do wody, w której będą się gotować wlewamy łyżkę tłuszczu, a brzegi doklejamy smarując je białkiem jajka lub wodą. Czasami pierogi pękają podczas gotowania, bo ciasto zdążyło już przeschnąć. Aby tego uniknąć, przygotowane do gotowania pierogi trzymamy na obsypanej mąką stolnicy i przykrywamy czystą, zwilżoną ściereczką.
Jeśli podczas gotowania farsz wydostaje się z pierogów, najprawdopodobniej za słabo skleiliśmy ich brzegi. Pierwsze, nieudane egzemplarze niestety nie będą nadawały się do ponownego klejenia, ale możemy uratować wszystkie pozostałe. Do wody, w której będą się gotować wlewamy łyżkę tłuszczu, a brzegi doklejamy smarując je białkiem jajka lub wodą. Czasami pierogi pękają podczas gotowania, bo ciasto zdążyło już przeschnąć. Aby tego uniknąć, przygotowane do gotowania pierogi trzymamy na obsypanej mąką stolnicy i przykrywamy czystą, zwilżoną ściereczką.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?