Przedświąteczny gulasz z indyka
W tym gorącym okresie nie zawsze mamy czas, by stać przy garnkach szykując pracochłonny obiad. Gulasz z indyka smakuje wspaniale, a powstaje błyskawicznie. Z talerzy znika zaś jeszcze szybciej.
1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cukinię myjemy i kroimy w talarki.
2. Mięso z indyka oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięsne kawałki, smażymy ze wszystkich stron. Dodajemy rozdrobnioną cebulkę, a na końcu ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone drobno. Dorzucamy wszystkie przyprawy (oprócz soli). Gdy mięso lekko zbrązowieje, dodajemy pokrojoną cukinię, a następnie startą marchewkę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy, aż warzywa staną się miękkie.
3. Dodajemy koncentrat i podlewamy całość niewielką ilością wody (ilość wody zależy od preferencji i konsystencji, jaką chcemy uzyskać), podsmażamy wszystko razem jeszcze kilka minut. Posypujemy danie koperkiem i pietruszką. Podajemy z ulubionymi dodatkami (gulasz ten dobrze komponuje się z kaszą gryczaną, jaglaną lub z puree ziemniaczanym).