Przedwojenna kasza zapiekana z serem. Lepsza od kopytek

Przedwojenne danie na bazie kaszy manny zaskakuje smakiem
Przedwojenne danie na bazie kaszy manny zaskakuje smakiem 123RF/PICSEL
Kulinarną ciekawość Polek szczególnie dobrze widać było na łamach magazynów dla Pań z początków XX wieku czytając listy do redakcji z rozlicznymi prośbami o publikację przepisów, odpowiadających na konkretne, codzienne dylematy czytelniczek. To właśnie ta „życiowość” odróżniała je od receptur, które znaleźć można było w książkach kucharskich. Te bywały zazwyczaj bogatsze, tradycyjne, wymagające czasu i całej listy składników. Jednym słowem – zupełnie tak, jak dzisiaj.

Składniki

  • 1 szkl kaszy manny
  • 3 szkl mleka (może być pół na pół z wodą)
  • 100 g parmezanu
  • 2 jajka 25 g masła
  • bułka tarta
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?