Przedwojenna kasza zapiekana z serem. Lepsza od kopytek
Oprac.: Gabriela Kurcz
Zapiekana kasza z serem według przepisu z 1929 roku to pyszny dodatek do obiadu i kolacji lub pomysł na pożywną przekąskę. Danie zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem - już zasłużyło na miano kulinarnego hitu!
Polska kuchnia przedwojenna znana była z kreatywności, bogatych składników i zaskakujących receptur na dosłownie każdą kieszeń. Jak pisze Monika Śmigielska, autorka "Kuchennego kredensu":
Kulinarną ciekawość Polek szczególnie dobrze widać było na łamach magazynów dla Pań z początków XX wieku czytając listy do redakcji z rozlicznymi prośbami o publikację przepisów, odpowiadających na konkretne, codzienne dylematy czytelniczek. To właśnie ta „życiowość” odróżniała je od receptur, które znaleźć można było w książkach kucharskich. Te bywały zazwyczaj bogatsze, tradycyjne, wymagające czasu i całej listy składników. Jednym słowem – zupełnie tak, jak dzisiaj.
Autorka podzieliła się z czytelnikami jednym z przepisów, który znalazła w gazecie dla pań na bazie kaszy, jajek i ostrego sera. To przepis na zapiekane kluski, przypominające kopytka lub włoskie Gnocchi alla romana. Jak je przygotować?
Kasza zapiekana z serem
Przygotowanie:
1. Ugotuj bardzo gęstą kaszkę w proporcji 1 szklanka kaszy na 3 szklanki płynu. Dokładnie wymieszaj, przykryj rondel pokrywą i pozostaw w cieple aż lekko przestygnie.
2. Przełóż do miski, dodaj starty ser i jajka. Wymieszaj i rozsmaruj równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do stężenia, najlepiej w lodówce.
3. Gdy masa zupełnie zastygnie, wyjmij z formy i pokrój na kształt leniwych pierogów lub okręgów. Tak przygotowane, ułóż warstwowo w naczyniu do zapiekania, przesypując obficie kawałkami masła i tartym serem.
4. Posyp z wierzchu niewielką ilością bułki tartej, obłóż kawałeczkami masła i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25-30 minut.
Smacznego!