Przekąska z dwoma sosami
Znamy sposób na ziemniaka!

Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 gałązki rozmarynu
- suszone płatki chili
Sos z cebuli
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 50 ml czerwonego wina
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml wody
Sos jogurtowy
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek dymek
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, mielony pieprz (najlepiej kolorowy)
Przygotowanie:
1. Sos cebulowy: cebulę obierz, pokrój w kostkę, duś na oliwie 15 minut. Oprósz cukrem i duś dalej 5 minut. Następnie dodaj czosnek. Wlej wino i wodę. Duś na małym płomieniu ok. 75 minut, aż wyparuje prawie cały płyn i cebula będzie bardzo miękka.
2. Sos wymieszaj z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem.
3. Sos jogurtowy: dymki oczyść, cebulki i szczypiorek drobniutko posiekaj. Jajka potnij w kosteczkę. Rozdrobnione składniki wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku roztartym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
4. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Włóż do garnka z posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut (do miękkości). Potem odcedź, przestudź, pokrój w grubą kostkę. Posyp mielonym pieprzem oraz mielonymi płatkami chili i igiełkami rozmarynu.
5. Podawaj z dodatkiem przygotowanych sosów. Gotowe danie udekoruj.