Przekąski, które każda kobieta powinna mieć na biurku

Dzień wypełniony pracą i nie masz chwili na wyjście, aby coś przekąsić? Najprostszym rozwiązaniem wydaje się... batonik? Wafelek? Ciastko? A jeśli takich dni w pracy jest większość, to jak sądzisz, czym to się skończy? W najlepszym razie nadwagą, a w najgorszym anemią. Przecież ciężko pracujesz! Twój organizm potrzebuje wartościowego pożywienia. Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu zdrową i pożywną przekąskę. Co może nią być? Oto kilka propozycji.

Zdrowe przekąski w pracy
Zdrowe przekąski w pracy© Photogenica

Popcorn z zaskakującym, niezwykłym dodatkiem

Popcorn przekąska
© Photogenica

Uprażenie kukurydzy, a następnie dodanie do niej roztopionego oleju kokosowego nadaje jej delikatnego, cudownie pachnącego aromatu, którego być może jeszcze nie próbowałaś. A dodać oleju można tyle, ile się chce. Najpyszniejsze wariacje na temat popcornu to dodanie do niego cukru, soli i pieprzu cayenne. Najlepiej jednak smakuje popcorn z olejem kokosowym.

Krówka na zachciankę

Krówka migdałowa
© Photogenica

Ta słodka, czekoladowa, migdałowa lub maślana przyjemność będzie niezastąpiona, jeśli nagle będziesz miała nieprzepartą ochotę na coś słodkiego. Ukryty w niej daktylowiec jest sekretnym składnikiem, nadającym jej smak i słodycz. Pozostałe składniki to masło migdałowe, olej kokosowy i kakao w proszku. Pokrój krówkę na kawałki i zawiń w papier do pieczenia. Powinny dobrze się przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szufladzie twojego biurka (ale jeśli w twoim biurze jest ciepło, włóż je do lodówki, co zapobiegnie ich zbytniej ciągliwości).

Garść słodkich, przyprawionych przysmaków

Orzechy przekąska
© Photogenica

Wiemy, że orzechy są idealną przekąską pomiędzy posiłkami. Zawierają zarówno białko, jak i zdrowe tłuszcze jednonienasycone i błonnik. Jednak łatwo jest przesadzić z ich jedzeniem (jedna porcja to 30 g). Jeśli podpiekasz je sama, możesz dodać do nich mnóstwo przypraw, a wtedy zjedzenie ich małej ilości w zupełności nasyci twój głód.

Lepsza wersja uzależniającego przysmaku

Masło orzechowe właściwości
© Photogenica

Masła orzechowe są idealną przekąską do przechowywania w szufladzie, ponieważ nie muszą być trzymane w lodówce i niewielka ich ilość wystarczy, aby się nasycić. Doskonale smakują zarówno same, jak i z plasterkiem jabłka czy wafelkami ryżowymi. Zalecamy wykonanie odżywczego masła orzechowego bez dodatku cukru. Należy wymieszać masło orzechowe (domowej roboty lub kupione w sklepie) z kakao i ekstraktem z wanilii.

Jak przygotować warzywa na wynos

Warzywa przekąska
© Photogenica

Domowej roboty frytki warzywne – ziemniaczane, z jarmużu czy brukselki – mają w sobie wystarczająco dużo zalet, aby na nie się skusić. Są bardziej chrupiące, mniej tłuste i tańsze niż takie, które kupujemy w sklepie. Ponadto, ich wykonanie jest proste; zadbaj tylko o to, by nie dodawać zbyt wielu płynnych przypraw, ponieważ ocet czy sok cytrynowy, sprawią, że warzywa nie będą chrupiące. Aby takie pozostały, używaj do pieczenia dobrze osuszonych warzyw.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas