Przekąski, które każda kobieta powinna mieć na biurku
Dzień wypełniony pracą i nie masz chwili na wyjście, aby coś przekąsić? Najprostszym rozwiązaniem wydaje się... batonik? Wafelek? Ciastko? A jeśli takich dni w pracy jest większość, to jak sądzisz, czym to się skończy? W najlepszym razie nadwagą, a w najgorszym anemią. Przecież ciężko pracujesz! Twój organizm potrzebuje wartościowego pożywienia. Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu zdrową i pożywną przekąskę. Co może nią być? Oto kilka propozycji.
Popcorn z zaskakującym, niezwykłym dodatkiem
Uprażenie kukurydzy, a następnie dodanie do niej roztopionego oleju kokosowego nadaje jej delikatnego, cudownie pachnącego aromatu, którego być może jeszcze nie próbowałaś. A dodać oleju można tyle, ile się chce. Najpyszniejsze wariacje na temat popcornu to dodanie do niego cukru, soli i pieprzu cayenne. Najlepiej jednak smakuje popcorn z olejem kokosowym.
Krówka na zachciankę
Ta słodka, czekoladowa, migdałowa lub maślana przyjemność będzie niezastąpiona, jeśli nagle będziesz miała nieprzepartą ochotę na coś słodkiego. Ukryty w niej daktylowiec jest sekretnym składnikiem, nadającym jej smak i słodycz. Pozostałe składniki to masło migdałowe, olej kokosowy i kakao w proszku. Pokrój krówkę na kawałki i zawiń w papier do pieczenia. Powinny dobrze się przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szufladzie twojego biurka (ale jeśli w twoim biurze jest ciepło, włóż je do lodówki, co zapobiegnie ich zbytniej ciągliwości).
Garść słodkich, przyprawionych przysmaków
Wiemy, że orzechy są idealną przekąską pomiędzy posiłkami. Zawierają zarówno białko, jak i zdrowe tłuszcze jednonienasycone i błonnik. Jednak łatwo jest przesadzić z ich jedzeniem (jedna porcja to 30 g). Jeśli podpiekasz je sama, możesz dodać do nich mnóstwo przypraw, a wtedy zjedzenie ich małej ilości w zupełności nasyci twój głód.
Lepsza wersja uzależniającego przysmaku
Masła orzechowe są idealną przekąską do przechowywania w szufladzie, ponieważ nie muszą być trzymane w lodówce i niewielka ich ilość wystarczy, aby się nasycić. Doskonale smakują zarówno same, jak i z plasterkiem jabłka czy wafelkami ryżowymi. Zalecamy wykonanie odżywczego masła orzechowego bez dodatku cukru. Należy wymieszać masło orzechowe (domowej roboty lub kupione w sklepie) z kakao i ekstraktem z wanilii.
Jak przygotować warzywa na wynos
Domowej roboty frytki warzywne – ziemniaczane, z jarmużu czy brukselki – mają w sobie wystarczająco dużo zalet, aby na nie się skusić. Są bardziej chrupiące, mniej tłuste i tańsze niż takie, które kupujemy w sklepie. Ponadto, ich wykonanie jest proste; zadbaj tylko o to, by nie dodawać zbyt wielu płynnych przypraw, ponieważ ocet czy sok cytrynowy, sprawią, że warzywa nie będą chrupiące. Aby takie pozostały, używaj do pieczenia dobrze osuszonych warzyw.