Przekąski z selera naciowego
Składniki na 4 porcje. Przygotowanie: 15 minut. Porcja: 100 kilokalorii.
Przygotowanie:
1. Łodygi selera umyj, osusz, przekrój na pół. Jabłko umyj, osusz, pokrój w plastry. Wgłębienia selera wypełnij masłem orzechowym. Na połowie rozłóż groszek. Z pasków marchewki zrób czułki a z ziarenek pieprzu oczy. Ułóż na paskach papryki.
2. Używając rękawa cukierniczego, wyciśnij masło orzechowe na plasterki jabłek. Włóż je we wgłębienia pozostałych łodyg selera. Wierzch jabłek posmaruj masłem, ułóż ziarenka groszku. Z pasków jabłek zrób czułki, a z pieprzu oczy. Ułóż je na listkach szpinaku.
Rada: Masło orzechowe można przygotować samodzielnie w domu. 2 szklanki solonych orzeszków ziemnych podpiecz na suchej teflonowej patelni. Jeszcze ciepłe włóż do malaksera i miksuj 10-15 min (stopniowo będą zmieniały konsystencję aż powstanie gęsta, oleista masa).
Gdyby masło było zbyt suche, można w trakcie miksowania dodać 1 łyżkę oleju, np. słonecznikowego. Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.