Przekładana cukinią i kabaczkiem

Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a jednocześnie wyjątkowo apetycznie wygląda. Będzie pyszną alternatywą dla mięsnych specjałów.

Składniki na 4 porcje:

  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki
  • 750 ml mleka
  • 500 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • po 2-3 gałązki rozmarynu i tymianku
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1 cukinia
  • 1 kabaczek
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 10-12 płatów makaronu lasagne
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Przygotuj beszamel: w garnku stop masło. Oprósz je mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z zimnym mlekiem i bulionem. Mieszając, gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozmaryn i tymianek opłucz, osusz.

2. Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę posiekaj, wymieszaj z sosem i gotuj go na bardzo małym płomieniu ok. 10 minut. W tym czasie cukinię i kabaczek oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki potnij w szerokie paski. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki.

3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć rozdrobnione grzyby i warzywa. Smaż je kilka minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. Na spodzie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu. Połóż 3-4 płaty makaronu, przykryj je porcją pieczarek i warzyw. Ponownie polej sosem. Ułóż kolejne warstwy z reszty: makaronu, sosu oraz grzybów i warzyw. Żółty ser drobno zetrzyj, wymieszaj z tartą bułką. Posyp wierzch zapiekanki. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 50 minut. Udekoruj ziołami.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje