Przekładana cukinią i kabaczkiem
Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a jednocześnie wyjątkowo apetycznie wygląda. Będzie pyszną alternatywą dla mięsnych specjałów.
Składniki na 4 porcje:
- 5 dag masła
- 5 dag mąki
- 750 ml mleka
- 500 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- po 2-3 gałązki rozmarynu i tymianku
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 cukinia
- 1 kabaczek
- 25 dag pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 10-12 płatów makaronu lasagne
- 5 dag żółtego sera
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj beszamel: w garnku stop masło. Oprósz je mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z zimnym mlekiem i bulionem. Mieszając, gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozmaryn i tymianek opłucz, osusz.
2. Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę posiekaj, wymieszaj z sosem i gotuj go na bardzo małym płomieniu ok. 10 minut. W tym czasie cukinię i kabaczek oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki potnij w szerokie paski. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki.
3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć rozdrobnione grzyby i warzywa. Smaż je kilka minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. Na spodzie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu. Połóż 3-4 płaty makaronu, przykryj je porcją pieczarek i warzyw. Ponownie polej sosem. Ułóż kolejne warstwy z reszty: makaronu, sosu oraz grzybów i warzyw. Żółty ser drobno zetrzyj, wymieszaj z tartą bułką. Posyp wierzch zapiekanki. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 50 minut. Udekoruj ziołami.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny