Reklama

Reklama

Przekładane ciasto kokosowe

Chcesz wzmocnić aromat wiórków? Podpraż je na suchej patelni. Następnie zrób pyszne ciasto według naszego przepisu.

Składniki na 14 porcji:


  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g mąki półgrubej
  • 1 proszek do pieczenia

Reklama

Krem:

  • 130 g biszkoptów
  • 300 g marmolady wiśniowej
  • 200 g kokosowej mączki
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru kryształu
  • pół torebki budyniu waniliowego
  • 1 op. gorzkiej polewy czekoladowej
  • wiórki kokosa do dekoracji


Czas przygotowania: około 70 minut

1. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na gęstą pianę. Mieszając, dodawać stopniowo roztopione masło i letnie mleko. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ucieranej masy.

2. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Wystudzić.

3. Biszkopty zemleć (ewentualnie włożyć do foliowego worka i "przeprasować" je wałkiem do ciasta). Okruszki biszkoptowe przesypać do miseczki. Dodać marmoladę wiśniową i dobrze wymieszać. Posmarować tym wystudzony korpus.

4. Mączkę kokosową (jeśli nie znajdziemy mączki w sklepie, można bardzo drobno zemleć wiórki kokosowe) zalać mlekiem, dodać cukier i proszek budyniowy. Dobrze wymieszać. Ugotować gęsty krem.

5. Krem budyniowy rozsmarować na warstwie marmolady. Ciasto odstawić do stężenia. Potem wyjąć ciasto z formy. Oblać polewą czekoladową. Suto obsypać wiórkami kokosowymi.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje