Przekładane ciasto kokosowe
Chcesz wzmocnić aromat wiórków? Podpraż je na suchej patelni. Następnie zrób pyszne ciasto według naszego przepisu.
Składniki na 14 porcji:
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 80 g roztopionego masła
- 150 ml mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 150 g mąki półgrubej
- 1 proszek do pieczenia
Krem:
- 130 g biszkoptów
- 300 g marmolady wiśniowej
- 200 g kokosowej mączki
- 200 ml mleka
- 80 g cukru kryształu
- pół torebki budyniu waniliowego
- 1 op. gorzkiej polewy czekoladowej
- wiórki kokosa do dekoracji
Czas przygotowania: około 70 minut
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na gęstą pianę. Mieszając, dodawać stopniowo roztopione masło i letnie mleko. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ucieranej masy.
2. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Wystudzić.
3. Biszkopty zemleć (ewentualnie włożyć do foliowego worka i "przeprasować" je wałkiem do ciasta). Okruszki biszkoptowe przesypać do miseczki. Dodać marmoladę wiśniową i dobrze wymieszać. Posmarować tym wystudzony korpus.
4. Mączkę kokosową (jeśli nie znajdziemy mączki w sklepie, można bardzo drobno zemleć wiórki kokosowe) zalać mlekiem, dodać cukier i proszek budyniowy. Dobrze wymieszać. Ugotować gęsty krem.
5. Krem budyniowy rozsmarować na warstwie marmolady. Ciasto odstawić do stężenia. Potem wyjąć ciasto z formy. Oblać polewą czekoladową. Suto obsypać wiórkami kokosowymi.