Przekładane ciasto kokosowe

Chcesz wzmocnić aromat wiórków? Podpraż je na suchej patelni. Następnie zrób pyszne ciasto według naszego przepisu.

Takie ciasto wspaniale wygląda na świątecznym stole.
Takie ciasto wspaniale wygląda na świątecznym stole. 123RF/PICSEL

Składniki na 14 porcji:

  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 150 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g mąki półgrubej
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 130 g biszkoptów
  • 300 g marmolady wiśniowej
  • 200 g kokosowej mączki
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru kryształu
  • pół torebki budyniu waniliowego
  • 1 op. gorzkiej polewy czekoladowej
  • wiórki kokosa do dekoracji

Czas przygotowania: około 70 minut

1. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na gęstą pianę. Mieszając, dodawać stopniowo roztopione masło i letnie mleko. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ucieranej masy.

2. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Wystudzić.

3. Biszkopty zemleć (ewentualnie włożyć do foliowego worka i "przeprasować" je wałkiem do ciasta). Okruszki biszkoptowe przesypać do miseczki. Dodać marmoladę wiśniową i dobrze wymieszać. Posmarować tym wystudzony korpus.

4. Mączkę kokosową (jeśli nie znajdziemy mączki w sklepie, można bardzo drobno zemleć wiórki kokosowe) zalać mlekiem, dodać cukier i proszek budyniowy. Dobrze wymieszać. Ugotować gęsty krem.

5. Krem budyniowy rozsmarować na warstwie marmolady. Ciasto odstawić do stężenia. Potem wyjąć ciasto z formy. Oblać polewą czekoladową. Suto obsypać wiórkami kokosowymi.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas