Przekładaniec brzoskwiniowy

Masz ochotę na prosty w przygotowaniu, lekki deser? Oto bajeczny brzoskwiniowy przekładaniec, który zachwyci cię smakiem. Palce lizać!

Przekładaniec brzoskwiniowy
Przekładaniec brzoskwiniowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej je przez sitko. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło stop na małym ogniu i odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką.  

2. Żółtka utrzyj z cukrem oraz z cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Dodaj przesiane mąki i ostudzone masło. Miksuj, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki, wmieszaj pianę do masy jajecznej.  

3. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy. Piecz 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudź, rozetnij na 2 blaty.  

4. Brzoskwinie sparz, obierz. Usuń pestki, owoce pokrój na ósemki. Na patelni stop masło z miodem. Wrzuć brzoskwinie. Smaż 3 minuty, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno w cukrem pudrem oraz zagęstnikiem. Posmaruj nią blaty. Obłóż owocami i ułóż jeden na drugim.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas