Sekret najlepszej zupy rybnej. Smakuje jak nad Bałtykiem

Agnieszka Kasprzyk

Zupa rybna
Zupa rybna Canva ProINTERIA.PL

Zupa rybna jak nad morzem. Dlaczego smakuje wyjątkowo?

Zupa rybna to prawdziwa bomba witamin. Długo nie poczujesz głodu
Zupa rybna to prawdziwa bomba witamin. Długo nie poczujesz głodu123RF/PICSEL

Jakie ryby wybrać do zupy rybnej?

Zobacz również:

Tradycyjny przepis na zupę rybną

  • 500 g ryb morskich (dorsza, flądry, łososia);
  • 3 marchewki;
  • ziemniak;
  • pół selera korzeniowego;
  • korzeń pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 500 ml passaty pomidorowej;
  • 200 ml bulionu;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 3-4 liście laurowe;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • szczypta ostrej papryki;
  • sól, pieprz;
  • łyżka oleju.
  1. Obierz i pokrój warzywa, możesz też zetrzeć je na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj, ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć warzywa. W garnku zagotuj bulion, dodaj szklankę wody i warzywa z patelni. Gotuj do miękkości.
  3. Pokrój ryby na kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj passatę, liście laurowe, ziele angielskie i paprykę. Gotuj całość przez 10 minut.
  4. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Gotową zupę możesz posypać świeżą natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
  5. Zupę rybną podawaj z pajdą wiejskiego chleba lub bagietką. Możesz również podać ją z grzankami czosnkowymi lub posypaną żółtym, tartym serem.

Najczęstsze błędy przy gotowaniu zupy rybnej

Zupa rybna z kawałkami ryby, krewetką, oliwkami i ziemniakami w jasnym bulionie, podawana w głębokim talerzu na niebieskiej serwetce, obok grillowane pieczywo.
Podstawą dobrej zupy rybnej są świeże ryby morskie.oksanamedvedeva123RF/PICSEL

Zupa rybna to samo zdrowie. Kto powinien ją jeść?

Irlandia. Chowder - zupa z owoców morza na dobre samopoczucie Deutsche WelleDeutsche Welle