Przekładaniec karmelowy

Deser, który pokochasz.

Przekładaniec z karmelem i czekoladą
Przekładaniec z karmelem i czekoladą123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 400 g słodkiego zagęszczonego mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • łyżka oleju (najlepiej kokosowego)

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Rozpuść 2/3 masła i dodaj wraz z esencją waniliową do mąki. Wyłóż formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał na boki. Zagnieć ciasto i wyklej nim formę. Wstaw do piekarnika, piecz 10 minut w temp. 180 st. C i ostudź (10 minut).

2. Wymieszaj w rondelku mleko, resztę masła, brązowy cukier i miód. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut. Wylej masę na ciasto, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, aż karmel zacznie bulgotać w rogach. Wyjmij z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.

3. Rozpuść i podgrzej w kąpieli wodnej czekoladę i olej. Wylej masę czekoladową na karmelową, odstaw, aby zastygła (najlepiej w temperaturze pokojowej).

4. Wyjmij ciasto z formy, pokrój na kawałki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas