Przekładaniec karmelowy
Deser, który pokochasz.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 400 g słodkiego zagęszczonego mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 tabliczki czekolady
- łyżka oleju (najlepiej kokosowego)
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Rozpuść 2/3 masła i dodaj wraz z esencją waniliową do mąki. Wyłóż formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał na boki. Zagnieć ciasto i wyklej nim formę. Wstaw do piekarnika, piecz 10 minut w temp. 180 st. C i ostudź (10 minut).
2. Wymieszaj w rondelku mleko, resztę masła, brązowy cukier i miód. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut. Wylej masę na ciasto, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, aż karmel zacznie bulgotać w rogach. Wyjmij z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
3. Rozpuść i podgrzej w kąpieli wodnej czekoladę i olej. Wylej masę czekoladową na karmelową, odstaw, aby zastygła (najlepiej w temperaturze pokojowej).
4. Wyjmij ciasto z formy, pokrój na kawałki.