Przekładaniec pomarańczowo-śmietanowy

Delikatne ciasto owocowe

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki - ciasto

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy

Składniki - krem

  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 30 dag serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 4 pomarańcze
  • 10 biszkoptów

Sposób przygotowania

1. Pomarańcze sparz i zetrzyj skórkę. Z połówki wyciśnij sok. Resztę podziel na cząstki. Białka ubij, dodając cukier. Dodaj mąki, żółtka, 3 łyżki soku i 1/4 skórki. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C. 

2. Żelatynę namocz. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem, śmietaną i żelatyną. Biszkopt przekrój, nasącz sokiem. Ułóż cząstki pomarańczy i połowę kremu. Przykryj blatem, a wierzch udekoruj kremem, biszkoptami, pomarańczą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje