Przekładaniec pomarańczowo-śmietanowy
Delikatne ciasto owocowe

Składniki
- ciasto
- 4 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- krem
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 30 dag serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 4 pomarańcze
- 10 biszkoptów
1 min
Sposób przygotowania
1. Pomarańcze sparz i zetrzyj skórkę. Z połówki wyciśnij sok. Resztę podziel na cząstki. Białka ubij, dodając cukier. Dodaj mąki, żółtka, 3 łyżki soku i 1/4 skórki. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.
2. Żelatynę namocz. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem, śmietaną i żelatyną. Biszkopt przekrój, nasącz sokiem. Ułóż cząstki pomarańczy i połowę kremu. Przykryj blatem, a wierzch udekoruj kremem, biszkoptami, pomarańczą.