Przekładaniec śmietankowy
Ciasto, które robi wrażenie!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: w dużym garnku rozpuść masło z miodem i z cukrem. Gdy przestygnie, dodaj jajka, energicznie mieszając. Podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć (5-6 min), domieszaj sodę.
2. Mąkę przesiej przez sitko. Masę zdejmij z ognia, porcjami dodawaj mąkę i orzechy, mieszając mikserem. Gdy masa ostygnie, zagnieć ciasto, podziel na 6 równych kulek.
3. Kulki rozwałkuj na cienkie placki. Piecz je po 2-3 minuty w 200 st. C. Z blatów wytnij koła o śr. 24 cm, odcięte części pokrusz. Masa: masło utrzyj z miodem i cukrem, domieszaj śmietanę.
4. Blaty ciasta ułóż w tortownicy, przekładając je masą maślano-śmietanową (1/5 odłóż). Wierzch i boki ciasta posmaruj odłożoną masą, posyp okruszkami ciasta i migdałami.