Przekładaniec śmietankowy
Ciasto, które robi wrażenie!

Składniki
- ciasto
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 10 dag zmielonych orzechów
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- masa
- 20 dag masła
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru pudru
- dodatkowo
- 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
1 godz. 5 min
12-14 porcji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: w dużym garnku rozpuść masło z miodem i z cukrem. Gdy przestygnie, dodaj jajka, energicznie mieszając. Podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć (5-6 min), domieszaj sodę.
2. Mąkę przesiej przez sitko. Masę zdejmij z ognia, porcjami dodawaj mąkę i orzechy, mieszając mikserem. Gdy masa ostygnie, zagnieć ciasto, podziel na 6 równych kulek.
3. Kulki rozwałkuj na cienkie placki. Piecz je po 2-3 minuty w 200 st. C. Z blatów wytnij koła o śr. 24 cm, odcięte części pokrusz. Masa: masło utrzyj z miodem i cukrem, domieszaj śmietanę.
4. Blaty ciasta ułóż w tortownicy, przekładając je masą maślano-śmietanową (1/5 odłóż). Wierzch i boki ciasta posmaruj odłożoną masą, posyp okruszkami ciasta i migdałami.