Reklama

Przekładaniec śmietankowy

Ciasto, które robi wrażenie!

Czas przyrządzenia: 65 minut
Składniki dla: 12-14 porcji

Składniki - ciasto

  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;

Składniki - masa

  • 20 dag masła
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru

Składniki - dodatkowo

  • 2 łyżki drobno posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

1. Ciasto: w dużym garnku rozpuść masło z miodem i z cukrem. Gdy przestygnie, dodaj jajka, energicznie mieszając. Podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć (5-6 min), domieszaj sodę. 

2. Mąkę przesiej przez sitko. Masę zdejmij z ognia, porcjami dodawaj mąkę i orzechy, mieszając mikserem. Gdy masa ostygnie, zagnieć ciasto, podziel na 6 równych kulek. 

3. Kulki rozwałkuj na cienkie placki. Piecz je po 2-3 minuty w 200 st. C. Z blatów wytnij koła o śr. 24 cm, odcięte części pokrusz. Masa: masło utrzyj z miodem i cukrem, domieszaj śmietanę. 

4. Blaty ciasta ułóż w tortownicy, przekładając je masą maślano-śmietanową (1/5 odłóż). Wierzch i boki ciasta posmaruj odłożoną masą, posyp okruszkami ciasta i migdałami.

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy