Przepis Ewy Wachowicz na polędwiczki wieprzowe. Sekretem jest wyjątkowy sos

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
146
Udostępnij
Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz
Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz

  • 800 g polędwicy wieprzowej,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Jak przygotować polędwiczki w sosie pomarańczowym?

  1. Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. 
  2. Miód rozetrzeć z 1/4 szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 
  3. Miodową marynatą natrzeć polędwiczki i włożyć do żaroodpornego naczynia - natłuszczonego olejem (np. arachidowym).
  4. Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlać resztę wina, lekko podgrzać, po czym polać nim polędwiczki.
  5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. 
  6. Podczas pieczenia polędwiczki obracać od czasu do czasu i polewać sosem. 
  7. Piec do miękkości. 
  8. Kaszę przesmażyć na oliwie.
  9. Zalać wodą (2 palce nad poziomem kaszy), posolić i ugotować (ok. 10 minut). 
  10. Polędwiczki podać z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy.
  11. Dekorować natką pietruszki.
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
77
Super
relevant
34
Hahaha
haha
21
Szok
shock
8
Smutny
sad
5
Zły
angry
1
Lubię to
like
Super
relevant
146
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na