Reklama

Reklama

Przepis na aromatyczne risotto

Risotto króluje w kuchni włoskiej, jednak coraz częściej gości w naszych domach - zwłaszcza w tych zimnych miesiącach. Jesień to odpowiednia pora na przyrządzenie tego rozgrzewającego i pożywnego dania, które w rzeczywistości nie jest trudne w przygotowaniu!

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 2 szalotki
  • kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu
  • 3 serki topione np. trójkąty z borowikami z krążka Serów kremowych Grzybobranie Hochland
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania

Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser kremowy np. Grzybobranie Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z posiekaną natką.

Smacznego!


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy