Przepis na bigos

Bigos
Bigos123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej;
  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty;
  • 500 g wieprzowiny bez kości;
  • 500 g wołowiny bez kości;
  • 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej;
  • 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin;
  • pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce;
  • 500 g kwaśnych jabłek;
  • 4 cebule;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 100 g śliwek;
  • 50 g suszonych grzybów;
  • 4 liście laurowe,
  • 20 ziaren pieprzu,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 4 goździki,
  • po pół łyżeczki: kminku, gorczycy i kolendry,
  • po łyżce majeranku i tymianku;
  • 250 ml czerwonego wina;
  • 100 ml oleju;
  • sól, pieprz
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?