Przepis na domowe pampuchy

Tradycyjne kluski na parze. Z ulubionym sosem smakują wybornie!

Pampuchy z kapustą
Pampuchy z kapustą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Drożdże połączyć z cukrem, dodać 5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawiamy na około 10 minut.

Resztę mąki przesiać do miski. Dodać masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat. Delikatnie rozwałkować ciasto (dość grubo około 2 cm) i wykrajać szklanką kluski. Kluski układać na oprószonej mąką desce.

Gotować 10 minut na parze. Można do tego użyć specjalnego garnka do gotowania na parze, doprowadzić wodę do wrzenia, kluski układać na ściereczce i przykryć metalową miską. Woda cały czas musi się gotować. Gotowe kluski podawać z sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas