Reklama

Reklama

Przepis na eklerki

Pyszny deser dla łasuchów.


Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

Składniki - krem

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 ml likieru - opcjonalnie

Sposób przygotowania

W naczyniu zagotować wodę z masłem. Na gotującą wsypać mąkę i cały czas mieszać, by się ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka.

Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego ciasta - jedno po drugim. 

Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rękawem cukierniczym. Wyciskane ciasta powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.

Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wystudzić. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. 

Reklama

W większym garnku zagotować mleko, doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości, dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować. Do pasty dodać 100 ml  wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.


Pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Można dodać likier. Zagotować, często mieszając. Po minucie zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia. 

Krem umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na dolną część eklerków, przykrywać górą ciastek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje