Reklama

Reklama

Przepis na hummus i kotlety z ciecierzycy

Ciecierzyca jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Sprawdź pyszne i zdrowe przepisy na potrawy z niej!

Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych. Jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zwłaszcza w krajach, afro-azjatyckich. W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy jest świetnym zamiennikiem mięsa.

Reklama

Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów.

Jedną z najczęściej spożywanych potraw jest pasta zwana hummus podawana z pieczywem. Ponadto ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek, dań mięsnych.

Hummus

 Składniki:

  • 1 szk. ugotowanej ciecierzycy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • oliwa,
  • sól, pieprz cayenne

Przygotowanie:

Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku.

Kotlety z ciecierzycy

Składniki:

  • szklana suchej ciecierzycy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • jajko,
  • przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz,
  • kawałek czerwonej papryki

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczyć przez całą noc. Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. Wymieszać dokładnie, odstawić na 1h do lodówki. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron do zarumienienia.

Mariola Natanek

Więcej przeczytasz w magazynie "Wiem"

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje