Przepis na hummus i kotlety z ciecierzycy
Ciecierzyca jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Sprawdź pyszne i zdrowe przepisy na potrawy z niej!
Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych. Jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zwłaszcza w krajach, afro-azjatyckich. W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy jest świetnym zamiennikiem mięsa.
Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów.
Jedną z najczęściej spożywanych potraw jest pasta zwana hummus podawana z pieczywem. Ponadto ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek, dań mięsnych.
Hummus
Składniki:
- 1 szk. ugotowanej ciecierzycy,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju sezamowego
- oliwa,
- sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku.
Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
- szklana suchej ciecierzycy,
- 1 ząbek czosnku,
- jajko,
- przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz,
- kawałek czerwonej papryki
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez całą noc. Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. Wymieszać dokładnie, odstawić na 1h do lodówki. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron do zarumienienia.
Mariola Natanek