Przepis na idealne naleśniki
Ciasto naleśnikowe będzie miało idealną konsystencję gęstej śmietany, jeśli na 2 średniej wielkości jajka weźmiesz 1 szklankę mąki pszennej oraz 1,5 szklanki wody. Dla smaku dodaj też szczyptę soli.
Naleśniki będą smaczniejsze (i nie będą się rwały), jeśli po wymieszaniu ciasta odstawisz je na co najmniej pół godziny. W tym czasie mąka zdąży dobrze wchłonąć płyn, a na naleśnikach podczas smażenia nie będą się tworzyły bąble.
To świetny pomysł, by urozmaicić posiłki. Do ciasta dodaj rozmrożony szpinak, startą cukinię, cienkie paseczki papryki, czy pokrojone drobno zioła. Naleśniki zyskają nie tylko wspaniały smak, ale też oryginalny wygląd.
Prosty sposób na elastyczne placki
Aby naleśniki było łatwiej zwinąć, np. w rulon, po usmażeniu zsuwaj je na duży płaski talerz odwrócony do góry dnem. Gdy placuszki ostygną, przewróć je na drugą stronę i ją smaruj farszem.
Bąbelki dodają puszystości
Gdy planujesz nadziać naleśniki farszem mięsnym lub z warzyw, wlej wodę gazowaną lub piwo (będą bardziej puszyste).
Pikantny farsz do naleśników
Pomysłów na smakowite nadzianie naleśników jest mnóstwo! Polecam farsze przyrządzone np. z mięsa, kaszy gryczanej, fasoli, soczewicy, przesmażonych pieczarek. Do każdego z tych składników można dodać duszone warzywa, ser pleśniowy lub fetę oraz świeże zioła.
Hanna Szymanderska - znana autorka wielu książek kulinarnych