Przepis na łatwą drożdżówkę

Nie robisz ciasta drożdżowego, bo nie masz siły i ochoty na długie wyrabianie ciasta? Ten przepis jest dla ciebie!

Takie ciasto drożdżowe to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa
Takie ciasto drożdżowe to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz, zasyp cukrami. Jajka roztrzep, wylej na cukry. Wlej olej i mleko. Na wierzch przesiej mąkę i szczyptę soli. Nie mieszaj, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na trzy godziny.

Kruszonka: składniki wyrób palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Owiń w folię, schłodź.

Składniki ciasta połącz, bez dłuższego wyrabiania.

Wylej na blaszkę (25 na 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż truskawki, posyp obficie kruszonką. Piecz 50-60 min w 180°C.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas