Przepis na Ljutenicę według Jakuba Kuronia
Lipiec to doskonały moment, aby zrobić przetwory na zimę. Podpowiadamy jak zatrzymać lato w słoiku!

Składniki
- 1 kg papryki
- 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 8 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
- 2 kg pomidorów bez skórki
- sól, do smaku ostra papryka
- cukier do smaku
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw, oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.2. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach, kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę. Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje, ale zwróć uwagę, aby warzywa się nie rozpadły. Dopraw solą i ostrą papryką.3. Gotową ljutenicę przełóż do dokładnie wysterylizowanych słoików. Słoiki ustaw zakrętką do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Tak przygotowane nie wymagają dalszej pasteryzacji.