Reklama

Reklama

Przepis na Ljutenicę według Jakuba Kuronia

Lipiec to doskonały moment, aby zrobić przetwory na zimę. Podpowiadamy jak zatrzymać lato w słoiku!

Składniki

  • 1 kg papryki
  • 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 2 kg pomidorów bez skórki
  • sól, do smaku ostra papryka
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw,  oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.

2. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach, kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę. Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje, ale zwróć uwagę, aby warzywa się nie rozpadły. Dopraw solą i ostrą papryką.

3. Gotową ljutenicę przełóż do dokładnie wysterylizowanych słoików. Słoiki ustaw zakrętką do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Tak przygotowane nie wymagają dalszej pasteryzacji.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje