Przepis na majonez domowy. Idealny do kanapek i sałatek

Baw się recepturą domowego majonezu, by w prosty sposób przyrządzić ulubiony sos
Baw się recepturą domowego majonezu, by w prosty sposób przyrządzić ulubiony sos123RF/PICSEL

Za co kochamy majonez?

Jak zrobić domowy majonez?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Przepis na majonez domowy: Lista składników

  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczkę musztardy (najlepiej ostrej, np. Dijon),
  • 1 szklankę oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • szczyptę soli i czarnego pieprzu.

Majonez: Przepis krok po kroku

  1. Jajko sparz wrzątkiem, następnie wbij do miski lub innego głębokiego naczynia i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Dodaj musztardę, cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem ustawionym na niskie obroty. Po chwili zacznij je stopniowo zwiększać.
  3. Bardzo małym i powolnym strumieniem wlewaj olej.
  4. Pamiętaj, by zawsze mieszać w jedną stronę.
  5. Gotowy majonez powinien mieć jasny kolor oraz gładką, puszystą konsystencję.
W recepturze możesz uwzględnić ziołowy pieprz albo czosnek
W recepturze możesz uwzględnić ziołowy pieprz albo czosnek123RF/PICSEL

Jak urozmaicić przepis?

  • Warto wiedzieć, że niektórzy szefowie kuchni wykorzystują wyłącznie żółtka. Zmienia się wtedy konsystencja gotowego sosu, ponieważ dzięki wykorzystaniu jaj w całości jest on lżejszy - bardziej puszysty.
  • Jeśli wydaje ci się, że majonez jest zbyt rzadki, zwiększ ilość wykorzystanego oleju.
  • Zamiast soku z cytryny, użyć możesz odrobiny białego octu winnego.
  • Ciekawą alternatywą dla oleju rzepakowego będzie oliwa z oliwek. Musisz się jednak liczyć z jej charakterystycznym posmakiem, który zmieni smak gotowego majonezu.