Przepis na najlepsze lody pistacjowe. Zawsze się udają
Domowe lody pistacjowe to deser, który pokocha cała rodzina - nie tylko doskonale chłodzą i orzeźwiają w upalne dni, ale również zaskakują smakiem i prostym składem. Jak przygotować najlepsze lody pistacjowe?
Pistacje są bardzo kaloryczne, ale przy tym wyjątkowo odżywcze i bogate w składniki mineralne. Połowę ich składu stanowią tłuszcze, ok. 20 proc. to bardzo wartościowe białka oraz węglowodany, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały takie jak:
- witaminy z grupy B
- witamina E
- wapń
- magnez
- żelazo
- potas
- fosfor
- cynk.
Pistacje mają mnóstwo zalet. Wpływają korzystnie na zdrowie układu krwionośnego, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oka, usprawniają pracę jelit oraz zapobiegają zaparciom. Orzechy te zawierają cenne antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe działanie nadmiaru wolnych rodników w organizmie, zmniejszając ryzyko niektórych chorób, np. nowotworów. Pistacje wspierają też walkę z cukrzycą i wzmacniają układ nerwowy.
Najzdrowsze pistacje to oczywiście te najmniej przetworzone, ale od czasu do czasu, szczególnie latem, możemy zaszaleć i przyrządzić na ich bazie pyszny deser, jakim są domowe lody pistacjowe. Jak je przyrządzić?
Przepis na najlepsze lody pistacjowe
Składniki:
Przygotowanie:
1. Pistacje obierz dokładnie z łupin i zmiel na pastę.
2. Pastę z pistacji wymieszaj z mlekiem skondensowanym i 100 ml śmietanki.
3. Schłodzoną śmietankę ubij z pastą waniliową. Wmieszaj do niej masę pistacjową.
4. Gotową masę pistacjową przełóż do pojemnika do mrożenia i szczelnie zamknij. Wstaw do zamrażarki na minimum dziewięć godzin.
5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Zobacz również: Naleśniki Rafaello: pyszne i dietetyczne danie dla całej rodziny