Naleśniki Rafaello: pyszne i dietetyczne danie dla całej rodziny
Naleśniki Rafaello na mące kokosowej to pyszny deser z delikatnym śmietankowo-kokosowym kremem. Sprawdzą się na śniadanie, kolację lub podwieczorek, a podawać je można zarówno z owocami jak i warzywami. Przepis na nie jest wyjątkowo prosty!
Zobacz również:
Mąka kokosowa ma przyjemny, delikatnie kokosowy zapach i nieco słodki smak, jest całkowicie bezglutenowa i co ciekawe, można ją jeść na surowo. Jest bogata w błonnik i białko, za to uboga w węglowodany - nic dziwnego, że chętnie sięgają po nią sportowcy, osoby będące na diecie i chcące utrzymać szczupłą sylwetkę oraz zdrowie.
Mąkę kokosową można spożywać na surowo, więc najlepiej po prostu dodać ją do ulubionych koktajli, owsianki czy jogurtu, ale warto także spróbować wypieków na jej bazie. Ma ona silne właściwości zagęszczające i większy ciężar, więc nie sprawdzi się jako samodzielny substytut mąki pszennej, ale można zmieszać ją z innymi mąkami, tak by stanowiła np. 15 proc. całości. Mamy wtedy pewność, że ciasto pięknie wyrośnie, a mąka kokosowa obniży jego indeks glikemiczny.
WAŻNE: Stosując mąkę kokosową, należy dodać odpowiednią ilość wody i nieco mniej cukru niż zwykle.
Pyszne i dietetyczne naleśniki Rafaello. Sprawdzony przepis
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
Kokosowe nadzienie:
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
2. Wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
3. Przygotuj nadzienie - słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj serek mascarpone i wiórki kokosowe. Składniki zmiksuj.
4. Naleśniki przełóż śmietankowo-kokosowym kremem. Możesz złożyć je na kształt trójkątów. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców, ulubionego dżemu lub lekkich warzyw.
Zobacz również: Niezawodne triki na naleśniki. Sprawdzone przepisy na naleśniki