Naleśniki Rafaello: pyszne i dietetyczne danie dla całej rodziny

Naleśniki Rafaello na mące kokosowej to pyszny deser z delikatnym śmietankowo-kokosowym kremem. Sprawdzą się na śniadanie, kolację lub podwieczorek, a podawać je można zarówno z owocami jak i warzywami. Przepis na nie jest wyjątkowo prosty!

Naleśniki Rafaello to propozycja obiadu lub deseru dla całej rodziny
Naleśniki Rafaello to propozycja obiadu lub deseru dla całej rodziny 123RF/PICSEL

Mąka kokosowa ma przyjemny, delikatnie kokosowy zapach i nieco słodki smak, jest całkowicie bezglutenowa i co ciekawe, można ją jeść na surowo. Jest bogata w błonnik i białko, za to uboga w węglowodany - nic dziwnego, że chętnie sięgają po nią sportowcy, osoby będące na diecie i chcące utrzymać szczupłą sylwetkę oraz zdrowie.

Mąkę kokosową można spożywać na surowo, więc najlepiej po prostu dodać ją do ulubionych koktajli, owsianki czy jogurtu, ale warto także spróbować wypieków na jej bazie. Ma ona silne właściwości zagęszczające i większy ciężar, więc nie sprawdzi się jako samodzielny substytut mąki pszennej, ale można zmieszać ją z innymi mąkami, tak by stanowiła np. 15 proc. całości. Mamy wtedy pewność, że ciasto pięknie wyrośnie, a mąka kokosowa obniży jego indeks glikemiczny.

WAŻNE: Stosując mąkę kokosową, należy dodać odpowiednią ilość wody i nieco mniej cukru niż zwykle.

Pyszne i dietetyczne naleśniki Rafaello. Sprawdzony przepis

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 160 g mąki kokosowej,
  • 140 g skrobi ziemniaczanej,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Kokosowe nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

2. Wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.

3. Przygotuj nadzienie - słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj serek mascarpone i wiórki kokosowe. Składniki zmiksuj.

4. Naleśniki przełóż śmietankowo-kokosowym kremem. Możesz złożyć je na kształt trójkątów. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców, ulubionego dżemu lub lekkich warzyw.

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas