Malinowa chmurka odchodzi do lamusa. W święta uraczę gości wersją z pistacjami
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Kremowa i pełna smaku pasta pistacjowa to składnik, który przez kucharzy i cukierników nazywany jest „zielonym złotem”. Zaskakuje smakiem, a dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu czy cynku. Jedwabista konsystencja i lekko gorzkawy smak sprawiają, że z powodzeniem wykorzystamy ją zarówno do dań na wytrawnie, jak i deserów. Doskonałym przykładem, który wykorzystuje cenny rarytas jest pistacjowa chmurka, czyli ciasto, które podbije serca gości w trakcie tegorocznej Wielkanocy. Jak przygotować je krok po kroku? Nie zwlekaj i sprawdź już teraz.
Spis treści:
Kruchy spód do pistacjowej chmurki
Składniki na kruchy spód
- 90 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g schłodzonego masła
- 2 zimne żółtka
Przygotowanie kruchego spodu
- Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy do dużej miski lub bezpośrednio na stolnicę. Do suchych składników dodajemy posiekane masło oraz żółtka.
- Całość zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Jeśli konsystencja będzie zbyt sypka, możemy zwilżyć dłonie zimną wodą i wrócić do ugniatania.
- Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w lodówce.
- W kolejnym kroku formę o średnicy 21 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem i ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
- Kruchy spód nakłuwamy widelcem, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy do całkowitego ostudzenia.
Sprawdź: Ciasto kruche z owocami i bezą
Puszysta beza z pistacjami
Składniki na bezę z pistacjami
- 2 białka w temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru białego
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 30 g obranych pistacji
- szczypta soli
Przygotowanie bezy z pistacjami
- Zaczynamy od wycięcia arkusza papieru do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o nieco mniejszej średnicy niż forma do ciasta kruchego.
- Tak przygotowany papier wykładamy na blachę do piekarnika i przechodzimy do przygotowania bezy.
- Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Dopiero wtedy możemy łyżka po łyżce dodać cukier,
- Składniki cały czas ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się sztywna i mocno błyszcząca.
- Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy raz jeszcze do połączenia się składników. Uzyskaną masę wykładamy na narysowany wcześniej okrąg.
- Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze przez 45 minut.
- W połowie czasu pieczenia posypujemy wierzch bezy drobno posiekanymi pistacjami. Kiedy upłynie ostatnia minuta, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i w ten sposób całkowicie studzimy bezę.
Sprawdź: Gruszkowa beza Pavlova
Krem pistacjowy krok po kroku
Składniki na krem pistacjowy
- 400 g niesolonych pistacji w łupinach lub 200 g obranych
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
Przygotowanie kremu pistacjowego
- Jeśli wybraliśmy pistacje w łupinkach, zaczynamy od ich obrania. Orzechy pozbawione skorupki umieszczamy w kielichu blendera i zaczynamy miksować.
- Dobrze zblendowane pistacje powinny przypominać gęste i kremowe masło. W kolejnym kroku przechodzimy do ubijania mascarpone.
- Serek przekładamy do czystej miseczki i sięgamy po końcówkę do ubijania białek. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodajemy masło pistacjowe i cukier puder.
- Po wymieszaniu wszystkich składników przekładamy gotowy krem na wystudzony kruchy spód.
Ubijanie kremu śmietankowego i składanie ciasta
Składniki na krem śmietankowy
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 150 g schłodzonego serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g dżemu z owoców leśnych
Złożenie ciasta
- Wszystkie składniki przeznaczone na krem śmietankowy przekładamy do miski i za pomocą końcówki do białek ubijamy na sztywny krem.
- Na warstwie pistacjowej rozsmarowujemy dżem z owoców leśnych, a na wierzch wykładamy świeżo przygotowany krem śmietankowy.
- Całość dekorujemy całkowicie wystudzoną bezą i wkładamy pistacjową chmurkę do lodówki. Najlepiej potrzymać ją w chłodzie przez całą noc.
Sprawdź również: