Przepis na najpyszniejszy piernik według Polana
Miesiąc przed świętami można rozpocząć niektóre przygotowania. Warto zacząć od strony kulinarnej i upiec piernik, który z czasem stanie się idealny. Szef kuchni Andrzej Polan zdradza PAP Life, jak przygotowuje piernik wg tradycyjnego rodzinnego przepisu.
- Przepis na piernik faktycznie wyniosłem z mojego rodzinnego domu. Muszę nieskromnie przyznać, że smakuje po prostu wybitnie - mówi PAP Life szef kuchni Andrzej Polan.
- Przygotowuje się go na zasadzie trzech blatów, które po wypieczeniu są bardzo twarde. Skład jest taki stricte korzenny - najlepiej, żeby te przyprawy były przygotowywane przez nas samych w domu Do tego mąka, jajka, spora ilość miodu i nieduża ilość cukru.
- Nie dajemy go za dużo, bo jak damy więcej miodu, to cukru możemy dać wtedy mniej. gotowe blaty przekłada się masą z wykorzystaniem kaszy manny oraz sporej ilości rodzynek wcześniej namoczonych w rumie - tłumaczy Polan.
- Wszystko zalewane jest czekoladą. Każda warstwa smarowana jest powidłami, dzięki czemu ciasto piernikowe staje się jeszcze bardziej wilgotne - dodaje PAP Life kucharz.
Dlaczego tak trudni rozwałkować ciasto?
- Wynika to z tego, że do ciasta nie dodaje się żadnych składników spulchniających typu soda czy proszek do pieczenia. Co więcej, przygotowując piernik nigdy nie napowietrzamy jajek, tylko to wszystko jest ucierane.
- Dlatego też ciasto jest ciężkie do rozwałkowania. Piernik na początku zawsze ma taką konsystencję. Natomiast po wypieczeniu wystarczy go szczelnie zamknąć czy zafoliować, a on i tak później złapie tę właściwą wilgoć - kwituje Polan. (PAP Life)