Przepis na nowy wakacyjny chłodnik
Gdy letnie upały dają się we znaki, ochota na gotowanie idzie w zapomnienie. Polecamy smaczne i lekkie potrawy na wakacje.

Wakacyjny chłodnik
Składniki:
• 2 średnie świeże ogórki
• 1/2 pęczka szczypiorku
• 1/2 pęczka koperku
• ząbek czosnku
• 250 ml kefiru
• 30 ml śmietany (18 proc.)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i zetrzyj (razem ze skórką) na dość grubej tarce.
2. Koperek i szczypiorek umyj, a następnie drobno posiekaj.
3. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z solą.
4. Wszystkie składniki wymieszaj z kefirem oraz śmietaną.
5. Zupę przypraw do smaku pieprzem i solą.
6. Chłodnik podawaj z pieczywem.
Warzywa dla całej rodziny

Składniki:
• 5 pomidorów
• 2 papryki
• średni bakłażan
• 2 cebule
• 5 młodych cukinii
• 3 łyżki oliwy
• przyprawy ziołowe: rozmaryn i zioła prowansalskie
• sól
Sposób przygotowania:
1. Umyj warzywa. Paprykę oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na paski. Pomidory ponacinaj na krzyż. Cebulę pokrój w grube plastry.
2. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odłóż na 10 minut i osusz papierowym ręcznikiem.
3. Cukinie pokrój na grube plastry. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami.
4. Grilluj na tacce przez około 10 minut.
5. Podawaj z opieczonym chlebem lub bułką.
Minipizza na bułce

Składniki:
• łyżka oliwy
• mała cebula
• mały ząbek czosnku
• 150 ml przecieru pomidorowego
• 50 g startego żółtego sera
• pomidor
• kilka listków bazylii
• kajzerka
Sposób przygotowania:
1. Oliwę podgrzej w rondlu. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę (przez ok. 3-4 min).
2. Dodaj pomidorowy przecier i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzuć listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
3. Przekrój wzdłuż bułkę, opiecz w piekarniku przez 2 minuty i posmaruj sosem.
4. Nałóż pokrojonego pomidora i posyp serem.
5. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiecz na jasnozłoty kolor.
Makaron z truskawkami

Składniki:
• 250 g makaronu (kokardki lub muszelki)
• 150 g truskawek
• 15 g cukru
• jogurt naturalny
• cukier waniliowy do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
2. Starannie umyj truskawki i pokrój je na drobne plasterki. Następnie posyp owoce cukrem, by puściły trochę soku i stały się nieco słodsze.
3. Po kilku minutach nałóż truskawki na makaron.
4. Makaron z owocami polej jogurtem naturalnym.
5. Danie dopraw do smaku cukrem waniliowym.