Przepis na pasztet siostry Anastazji. Danie rozpływa się w ustach

Pasztety są uwielbiane przez smakoszów w naszym kraju. Chętnie stawiamy je na stołach podczas obchodów ważnych uroczystości, a na co dzień są smacznym urozmaiceniem jadłospisu. Szukasz dobrego przepisu na pasztet wieprzowy pieczony? Skorzystaj z pomysłu siostry Anastazji, dzięki któremu przekonasz się, że jest to kulinarne zadanie, z którym poradzi sobie każdy.

Zdjęcie pasztetu gryczanego pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" (Wydawnictwo WAM)
Zdjęcie pasztetu gryczanego pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" (Wydawnictwo WAM)Damian Klamka/East NewsEast News

Smaczny pasztet dla każdego

Z racji tego, że pasztety kojarzą się ze świątecznym stołem, wiele osób uznaje je za dania skomplikowane, na których przyrządzenie mogą pozwolić sobie wyłącznie doświadczeni szefowie kuchni. Tak wcale nie musi być! Pasztet wieprzowy z kaszą gryczaną to potrawa, która zawiera łatwo dostępne składniki, a jej przygotowanie nie jest trudne. Odpowiednio dobrane produkty i ich proporcje pozwolą ci uzyskać wyśmienity smak i idealnie wilgotną konsystencję pieczonego pasztetu.

Pieczenie domowego pasztetu nie jest trudne
Pieczenie domowego pasztetu nie jest trudne123RF/PICSEL

Przepis na pasztet gryczany siostry Anastazji

Siostra Anastazja to postać doskonale znana wszystkim miłośnikom gotowania i pieczenia. Jej podejście do przygotowania codziennych i odświętnych posiłków zjednało sobie mnóstwo fanów. Przepisy siostry Anastazji są proste, ale dają kapitalne rezultaty smakowe. Przekonaj się o tym, przygotowując pasztet z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej. Przepis, który prezentujemy, pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" (Wydawnictwo WAM).

Lista potrzebnych składników:

  • ½ kg mięsa wieprzowego,
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2-3 żółtka,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 3-4 łyżki tłuszczu,
  • 1-2 łyżki bułki tartej do podsypania formy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso należy zemleć, a kaszę ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  3. Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Duś przez kilka minut.
  4. Mięso wieprzowe wymieszaj z kaszą, dodaj żółtka oraz cebulę z grzybami.
  5. Wymieszaj i dopraw do smaku. Wąską formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
  6. W jakiej temperaturze  i jak długo pieczemy pasztet? Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczenie potrwa 50-55 minut.

Jakie przyprawy do pasztetu wybierać?

Jeśli chcesz urozmaicić smak dania, przepis na pasztet możesz uzupełnić aromatycznymi przyprawami. Doskonale sprawdzi się swojska natka pietruszki. Szefowie kuchni chętnie sięgają także po ziele angielskie i liść laurowy. Do pasztetu wieprzowego bardzo dobrze pasują kminek i gałka muszkatołowa. Chcesz odrobinę zaostrzyć jego smak? Do masy wsyp sproszkowany imbir.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas