Przepis na pierniczki świąteczne. Wyjdą mięciutkie i aromatyczne

Aktualizacja
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
15
Udostępnij
Pierniczki z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie miękkie!
Pierniczki z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie miękkie!123RF/PICSEL

Przepis na pierniki świąteczne

Składniki:

  • 700-800 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu (najlepiej naturalnego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne można udekorować lub zjeść bez żadnych ozdób
Pierniczki świąteczne można udekorować lub zjeść bez żadnych ozdób123RF/PICSEL
  1. W garnku umieść masło i cukier, wlej miód oraz wsyp przyprawę do piernika. Podgrzewaj wszystko przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się roztopi, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę należy wymieszać z sodą i wsypać do przestygniętej masy piernikowej. Następnie wbij jajka i zagnieć ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleić, dodać jeszcze trochę mąki.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość kilku milimetrów. Wytnij pierniczki foremkami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj większe odstępy, gdyż urosną podczas pieczenia.
  4. Ustaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza (najlepiej z funkcją termoobiegu) i piec przez około 12-15 minut. Wyjmij pierniczki i pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka można jeść zarówno bez żadnych ozdób, jak i odpowiednio udekorowane. Dzięki korzennym przyprawom pierniczki świąteczne zawsze dobrze smakują.
Pomysły na dekorowanie pierniczkówInteria KulinariaInteria Kulinaria
Przejdź na