Przepis na pierniczki świąteczne. Wyjdą mięciutkie i aromatyczne

Aktualizacja

Pierniczki świąteczne to smakołyki, bez których trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Uwielbiają je szczególnie dzieci, a już zwłaszcza, gdy są zaangażowane w przygotowywanie i dekorowanie tych wypieków. Jeśli wpadliście już w przedświąteczny klimat i naszła was ochota na aromatyczne i miękkie pierniczki, skorzystajcie z tego przepisu. Przygotowane w ten sposób ciasteczka można jeść od razu po upieczeniu lub przechować do świąt – w obu przypadkach będą smakować wybornie. Jak zrobić pierniczki świąteczne? Podpowiadamy.

Pierniczki z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie miękkie!
Pierniczki z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie miękkie!123RF/PICSEL

Przepis na pierniki świąteczne

Pierniczki nieodzownie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Koniecznie muszą być aromatyczne i odpowiednio miękkie. Niestety, korzenne ciasteczka często szybko twardnieją, przez co nie nadają się kompletnie do jedzenia. Niektóre przepisy zakładają więc, by pierniczki przygotować o wiele wcześniej, nawet miesiąc przed świętami. Co jednak w przypadku, gdy marzy nam się sięgnąć po ten domowy wypiek już teraz? Przedstawiamy przepis na pierniki, które są idealne zarówno tuż po pieczeniu, jak i po kilku tygodniach. Nie za twarde, nie za miękkie, puszyste i smaczne - w sam raz!

Składniki:

  • 700-800 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu (najlepiej naturalnego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne można udekorować lub zjeść bez żadnych ozdób
Pierniczki świąteczne można udekorować lub zjeść bez żadnych ozdób123RF/PICSEL
  1. W garnku umieść masło i cukier, wlej miód oraz wsyp przyprawę do piernika. Podgrzewaj wszystko przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się roztopi, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę należy wymieszać z sodą i wsypać do przestygniętej masy piernikowej. Następnie wbij jajka i zagnieć ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleić, dodać jeszcze trochę mąki.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość kilku milimetrów. Wytnij pierniczki foremkami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj większe odstępy, gdyż urosną podczas pieczenia.
  4. Ustaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza (najlepiej z funkcją termoobiegu) i piec przez około 12-15 minut. Wyjmij pierniczki i pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka można jeść zarówno bez żadnych ozdób, jak i odpowiednio udekorowane. Dzięki korzennym przyprawom pierniczki świąteczne zawsze dobrze smakują.
Pomysły na dekorowanie pierniczkówInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas