Przepis na pierniczki świąteczne. Wyjdą mięciutkie i aromatyczne
Pierniczki świąteczne to smakołyki, bez których trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Uwielbiają je szczególnie dzieci, a już zwłaszcza, gdy są zaangażowane w przygotowywanie i dekorowanie tych wypieków. Jeśli wpadliście już w przedświąteczny klimat i naszła was ochota na aromatyczne i miękkie pierniczki, skorzystajcie z tego przepisu. Przygotowane w ten sposób ciasteczka można jeść od razu po upieczeniu lub przechować do świąt – w obu przypadkach będą smakować wybornie. Jak zrobić pierniczki świąteczne? Podpowiadamy.
Przepis na pierniki świąteczne
Pierniczki nieodzownie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Koniecznie muszą być aromatyczne i odpowiednio miękkie. Niestety, korzenne ciasteczka często szybko twardnieją, przez co nie nadają się kompletnie do jedzenia. Niektóre przepisy zakładają więc, by pierniczki przygotować o wiele wcześniej, nawet miesiąc przed świętami. Co jednak w przypadku, gdy marzy nam się sięgnąć po ten domowy wypiek już teraz? Przedstawiamy przepis na pierniki, które są idealne zarówno tuż po pieczeniu, jak i po kilku tygodniach. Nie za twarde, nie za miękkie, puszyste i smaczne - w sam raz!
Składniki:
- 700-800 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 250 g cukru
- 250 g miodu (najlepiej naturalnego)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 50 g przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść masło i cukier, wlej miód oraz wsyp przyprawę do piernika. Podgrzewaj wszystko przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się roztopi, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Mąkę należy wymieszać z sodą i wsypać do przestygniętej masy piernikowej. Następnie wbij jajka i zagnieć ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleić, dodać jeszcze trochę mąki.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość kilku milimetrów. Wytnij pierniczki foremkami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj większe odstępy, gdyż urosną podczas pieczenia.
- Ustaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza (najlepiej z funkcją termoobiegu) i piec przez około 12-15 minut. Wyjmij pierniczki i pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka można jeść zarówno bez żadnych ozdób, jak i odpowiednio udekorowane. Dzięki korzennym przyprawom pierniczki świąteczne zawsze dobrze smakują.